2011 р. Сімферопільський художній музей перебуває на межі руйнування

Дата: 23.02.2011

Фундамент будівлі музею 1913 року на вулиці Долгоруківской, в якій зберігаються і виставляються десятки унікальних робіт відомих художників, підмиває підземна річка. Через постійні опади будівля музею поступово нахиляється вправо – стіни можуть розколотися навпіл у будь-який момент.

– Ми як Пізанська вежа – фундамент просідає, перекриття деформуються; електричні мережі не ремонтувалися з 1947 року і можуть у будь-який момент спалахнути, – розповіла “Комсомольській правді в Україні” директор Сімферопольського художнього музею, заслужений працівник культури АРК Ларина Кудряшова. – Наша будівля – пам’ятка архітектури – в незадовільному стані. До революції в цих стінах знаходилися офіцерське зібрання 51-го піхотного Литовського полку. Тріщини на стінах за рік збільшуються на 3-4 міліметри. У будь-який момент перекриття можуть скластися і знищити унікальні полотна.

Щоб хоч якось відстежувати руйнування, співробітники музею наклеїли на тріщини паперові стрічки, які при сильному натягненні рвуться.

– Воду треба відводити в окреме русло, – говорить Ларина Володимирівна. – Щоб зробити ремонт – замінити електромережі і зміцнити фундамент, – за грубими підрахунками, потрібні близько п’яти мільйонів доларів.

Керівництво музею регулярно звертається з проханнями про допомогу до Верховної Ради України і Раду міністрів АР Крим, але грошей ніхто не виділяє.

Джерело: “Музейний простір України”