Церква св.Михаїла

Церква св.Михайла та дзвіниця

Мурована церква зведена коштом Переяславського козацького полку в 1648 – 1654 рр. (за іншими даними – в 1646 – 1666 рр.) на підмурках Михайлівського собору XI ст., зруйнованого 1239 р. монголо-татарами. У 1734 р. церква потерпіла від пожежі. Протягом XIX ст. втрачено фронтони, які акцентували західний і східний фасади церкви, а дах із шпилястого перероблено на вальмовий. У 1745 р. на схід від церкви збудовано багатофункціональну муровану споруду, що об’єднала надбрамну дзвіницю і трапезну з келією. Церква й дзвіниця зазнали значних руйнувань під час Другої світової війни. Реставровані вони в 1951 – 1953 рр. з відтворенням вінчання надбрамної дзвіниці на підставі малюнка Т.Шевченка (1845 р.).

Комплекс розташовано на південній околиці історичного середмістя на мисі біля злиття річок Альти і Трубежа. Відіграє роль архітектурного акценту в забудові.

Михайлівська церква

Належить до типу зальних, безбаневих. Тридільна, з прямокутною навою і гранчастими притвором та вівтарем. Обабіч вівтаря розташовані прямокутні дияконник і жертовник. Наву перекрито циліндричним склепінням з розпалубками над вікнами, притвор і вівтар – зімкненим склепінням. Екстер’єр декоровано стримано, у перехідних стильових формах від Відродження до бароко. Стіни членуються пілястрами й увінчуються повним антаблементом з профільованим розкріпованим карнизом великого виносу і фризом з поліхромних керамічних розеток. Прямокутні вікна облямовані тягненими наличниками й увінчані трикутними та лучковими сандриками, тимпани яких заповнені горельєфною ліпниною з рослинними мотивами, маскаронами і путті.

Інтер’єр облаштовано на засадах глибинно-осьового розкриття простору. Фрагментарно зберігся монументальний живопис 17 – 19 ст.

Стіни пам’ятки потиньковані й побілені; дах – вальмовий, укритий покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах.