1970 р. Дерев’яна архітектура України

Найбільшою дерев’яною будовою XVIII ст. – заввишки близько 65 м, що має своєрідну просторову композицію з дев’ятьма банями, є Троїцький собор у Новомосковську. Спорудив його в 1773-1779 рр. народний майстер Яким Погребняк з Нової Водолаги, який, за переказами, перед тим, як будувати церкву, зробив модель з ситняку. Будівля схожа на дев’ятикамерні кам’яні церкви XVIII ст. типу церкви у Сорочинцях. Це єдиний в українському дерев’яному будівництві приклад дев’ятикамерної церкви з дев’ятьма банями. В 1888 р. Новомосковську церкву було перекладено, як свідчать документи, «по старому образцу» за планом архітектора Харманського. Насправді ж церкву перебудували не за старим зразком, а з помітними змінами. В арсеналі творчих засобів теслярів були окремі секрети і хитрощі, пов’язані в більшості з оптичними ілюзіями, які надавали будинкові особливої виразності, краси, і в даному випадку архітектор з цим не рахувався. Модернізація негативно відбилася на архітектурі будови, її плані й пропорціях.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 129.