2010 р. Унікальний собор в Новомосковську – під загрозою руйнації

Дата: 04.09.2010

На грані закриття опинився унікальний дев’ятикупольний Свято-Троїцький собор в Новомосковську, який уже відсвяткував своє 232-ліття. Храм має серйозні проблеми з фундаментом, кут нахилу будівлі – 22 градуси, що є серйозною загрозою для пам’ятки. Про те, що собор перебуває в аварійному стані, пароха офіційним листом повідомило Дніпропетровське обласне управління архітектури.

Оскільки собор не ремонтували більше 120 років, в управлінні попереджають, що в храмі заборонені масові скупчення людей. Як зазначає парох храму о. Володимир, основна проблема – це кошти. На сьогодні, за попередніми підрахунками, на ремонт споруди необхідно від 15 до 25 млн грн. Дзвіницю, що знаходиться поруч з храмом, взялися ремонтувати на кошт парафіян. Та лише на її косметичний ремонт необхідна також значна сума – 300 тис. грн.

У зв’язку з потребою таких значних сум ще два роки тому влада міста та парафіяльна громада звернулися до Кабміну з проханням про фінансування.

Як інформує видання «Сегодня», зараз в Києві готують проект капітального ремонту собору, вартість якого становить більше мільйона гривень. Потім його повинна затвердити експертна комісія, що коштує 80 тис. грн. Після цього, якщо знайдуться кошти, можна буде розпочинати реставрацію.

Довідка: Свято-Троїцький собор у Новомосковську, колишньому запорозькому місті Самарь (Новоселиці), центру Самарської паланки, споруджений у 1772-81 рр. майстром Я. Погребняком із дерева без жодного залізного цвяха. Фундаторами собору були представники козацтва.

Будівля собору являє собою дев’ятибанну симетричну композицію з найвищою банею посередині (65 м.), чотирма дещо нижчими (на чотири сторони світу) і чотирма ще нижчими між ними. Має три престоли: Святої Трійці, апостолів Петра і Павла та Трьох Святителів. Троїцький собор відремонтували 1830 року, а 1887 року – перескладали «за старим зразком», але з деякими змінами.

У радянські часи храм перетворили на склад. Ставлення тодішньої влади до цієї духовної пам’ятки українського народу покладене в основу роману Олеся Гончара «Собор».

Конструктивно і композиційно Троїцький собор є винятковим мистецьким твором дерев’яної архітектури України, єдиний збережений в Україні дев’ятидільний храм, відноситься до 100 найкращих дерев’яних споруд світу.

Джерело: РІСУ