Троїцький собор

Дерев’яний собор розташований на відокремленій мурованою огорожею ділянці разом з рівновисокою окремо поставленою дзвіницею і відіграє домінантну роль у формуванні забудови одного з головних майданів міста

Побудований у 1773-1778 рр. (за іншими даними – у 1775-1780 рр.) майстром з Нової Водолаги Я.Погребняком відповідно до ним же створеної моделі з ситняку. На початку XIX ст. на території ділянки храму зведено дерев’яну дзвіницю та будинок священика.

У 1888 р. у зв’язку з незадовільним технічним станом собор був повністю перекладений за проектом архітектора Е.Харманського з нового матеріалу. При цьому стіни споруджено без урахування первісного нахилу всередину, дещо спрощено форму покрівель, вертикальну шалівку замінено горизонтальною.

Створений у традиціях і формах українських багатозрубних дерев’яних храмів, собор нагадує хрещаті дев’ятидільні муровані церкви XVIII ст., але є єдиним в Україні дев’ятизрубним дев’ятиверхим дерев’яним храмом. Він унікальний за своїми архітектурно-конструктивними й художніми рисами та розмірами (27:27 м, висота – 65 м). Об’ємно-просторове вирішення ґрунтується на симетричному відносно поздовжньої та поперечної осей групуванні навколо квадратного в плані центрального зрубу подібних до нього квадратних в основі гранчастих зрубів типу “восьмерик на восьмерику”. Зруби завершуються баньками з домінуванням центральної бані та створенням пірамідальної композиції з ефектним силуетом, виразність якого підсилена наявністю трьох заломів у верхній частині кожного зрубу. В інтер’єрі зруби об’єднані великими, на три яруси (до половини загальної висоти) арками-вирізами, що створює ефект поєднаного висотно розкритого простору та сприяє кращому функціональному зв’язку зрубів. Храм зведений на підмурку з дерев’яних горизонтально покладених колод, фасади горизонтально пошальовані, матеріал дахів – покрівельне залізо.

У зовнішньому вигляді Троїцького собору головним є гармонійне поєднання мальовничості з лаконічною монументальністю. Фасади членуються прямокутними з дугоподібними перемичками вікнами на тлі дрібного горизонтального пошалювання. Органічним є їх контрастне сполучення зі складною пірамідальною композицією зрубів, багатозаломних верхів та бань.

Дещо дисонують з храмом за масштабом та стилістичним вирішенням побудовані в західній частині його ділянки одноповерховий будинок священика та триярусна, з масивною банею дзвіниця.

Храм є найбільшою дерев’яною церквою в Україні, найвидатнішим твором слобожанської школи монументальної народної архітектури.

О.І,Тищенко

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 99.