Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Фото з ФБ групи «Ukraina Incognita» (опубліковано 9.02.2019 р.)

Троїцький собор 1772 р. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 25].

Собор Трійці 1773 – 1781 рр. (дерев.), майстер Я.Погрібняк. Ремонт 1830 – 1831 рр.; переклдаений в 1887 р. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Троїцький собор 1772 р. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква св.Трійці 1773 – 1778 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 83].

Троїцький собор 1775 – 1780 рр. (пл.Перемоги, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

37. м.Новомосковськ Дніпропетровська обл. Церква св.Трійці, 1775-1778 pp. Майстер Яким Погрібняк. У 1888 р. перебудована наново за старим зразком (архітектор Харманський). В стилі українського бароко.

Дерев’яна дев’ятизрубна дев’ятиверха. Центральний об’єм вінчає найвища баня, дещо нижчі розташовані над раменами хреста плану,а найнижчі заповнюють кути цього хреста.

Церква св.Трійці в Самарчику існувала принаймні з 1766 р. (18 серпня 1766 р. Кіш надіслав до київського митрополита арсенія Могилянського листа із проханням рукопокласти Івана Леонтійовича Ковалевського священиком цієї церкви [Кузик Т., Хмарський В. Документи з історії запорозького козацтва в зібранні рукописів Одеського товариства історії і старожитностей. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 612]). З 3.09.1767 по 6.08.1774 р. І.Л.Ковалевський був присутствующим у Старокодацькому духовному правлінні.

В Днепропетровской области горел Новомосковский Свято-Троицкий собор (15.01.2014 г.)

Как сообщало ранее ИА «МОСТ-ДНЕПР», сегодня, 15 января, в 8.55 пожарным Днепропетровской области поступило сообщение о возгорании в одном из куполов Свято-Троицкого собора Новомосковска.

Для тушения пожара было выделено 10 пожарных машин и 40 человек личного состава. В 9.44 возгорание было локализировано. по состоянию на 12.00 пожар был полностью ликвидирован.

«По состоянию на 12.00 огонь был ликвидирован. Много времени между локализацией и ликвидацией огня прошло, потому что спасателям пришлось с помощью автолестницы разбирать саму конструкцию купола, снимать верхнюю обшивку. Огонь был внутри самой обшивки купола. К счастью потери для собора оказались минимальными. Пострадал только купол собора. Огонь успели локализировать до того, как он мог бы распространиться на все деревянное здание», – прокомментировал происшествие начальник по связи с общественностью и СМИ Главного управления ГСЧС Украины в области Дмитрий Вдовиченко.

Довідка на сайті

Довідка на сайті