2010 р. ІКОМОС вимагає зберегти пам’ятки, знайдені у Львові на вулиці Федорова

Дата: 27.08.2010

Семеро експертів та членів міжнародної пам’яткоохоронної організації ICOMOS виступили з вимогою внести знайдену археологами криницю XIV-XVI ст. в реєстр пам’яток національного значення, а також, у зв’язку із загрозою знищення об’єктів історико-культурної спадщини на ділянці на вул. Федорова, 22-28, провести громадські обговорення проекту спорудження готелю.

Фахівці надіслали свої вимоги в ЮНЕСКО, президенту Українського національного комітету ICOMOS п. Миколі Яковині, голові Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України п. Андрію Вінграновському, міністру регіонального розвитку і будівництва України п. Володимиру Яцубі.

Текст листа, який підписали Василь Слободян, Ігор Сьомочкін, Оксана Бойко, Лідія Горницька, Володимир Накопало, Юрій Лукомський та Василь Петрик, подаємо повністю:

“Центральна частина Львова визнана світом як унікальна історико-культурна цілісність. Нові археологічні дослідження підтверджують це. На жаль, упродовж ведення археологічних розкопок, починаючи з забудови VI ст., розкритої 1992 року при будівництві готелю «Золотий Лев», не збережено жодного віднайденого артефакту. Спосіб ведення будівництва в історичній частині Львова повністю руйнує його археологічний пласт.

Віднайдена під час розкопів у серпні 2010 року криниця зрубної конструкції, з габаритами 2х2 м та глибиною 5 м, з дерев’яною частиною осі підйомного механізму, стала чи не найвагомішою історичною знахідкою за останні десятиліття. Її датування коливається в межах ХІV-ХVІ ст. з артефактами ХII-ХIII ст. Криниця розташована в межах давнього південного кварталу, обіч колишньої єврейської дільниці (м. Львів, вул. Івана Федорова/ Сербська).

Це великий резервуар, з якого черпали питну воду мешканці центральних та південно-східних кварталів середньовічного Львова. Після завершення досліджень на цьому місці планується будівництво готелю, будівлі, яка порушує історичну парцеляцію кварталу і нищить структуру пам’яткового міста.

Вважаємо за необхідне невідкладно ввести цей об’єкт у реєстр пам’яток національного значення та вжити заходи щодо її консервації та музеєфікації. У зв’язку з цим наполягаємо на зміні проекту готелю з врахуванням можливостей експонування цієї пам’ятки. На даний час всі автентичні конструктивні елементи криниці перебувають у придатному для експонування стані.

В екскурсійно-туристичному аспекті цей об’єкт має стати атракційним та привабливим для інвесторів та міста в цілому.

У зв’язку із загрозою знищення об’єктів історико-культурної спадщини на даній ділянці необхідно, згідно з законодавством, провести громадське обговорення проекту готельного комплексу на вул. Івана Федорова 22-28 із залученням експертів ICOMOS та ЮНЕСКО”.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»