2011 р. Про Десятинну церкву у м. Києві

Голова Товариства, академік НАН України П. П. Толочко

Постанова № 89/5 колегії Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури

Розглянувши питання про чергові спроби відтворення Десятинної церкви у м. Києві, Колегія Головної ради Товариства відзначає, що впродовж 20-ти останніх років влада знову повертається до проблеми відтворення цієї давньоруської пам’ятки.

У лютому 2011 р. оголошено конкурс на визначення містобудівної, культурної, архітектурної та мистецької концепції консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків церкви Богородиці (Десятинної), пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви» із створенням архітектурного ансамблю з можливістю екскурсійного відвідування, відправлення релігійних потреб громадян та проведення протокольних заходів.

Прикриваючись намірами консервації і музеєфікації автентичних залишків храму, ініціатори конкурсу його обов’язковою умовою бачать будівництво на автентичних підмурках пам’ятки національного значення архітектурного ансамблю з можливістю відправлення релігійних потреб та здійснення протокольних заходів. Колегія Головної ради Товариства

Постановляє:

1. Підтвердити заявлену у 1996, 2004, 2005 роках позицію Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, підтриману широкою пам’яткоохоронною громадськістю стосовно неможливості відтворення Десятинної церкви за відсутності будь-яких даних щодо її первісного вигляду. В іншому разі воно буде розцінено світовою спільнотою як грубе порушення ратифікованої Україною Конвенції ЮНЕСКО “Про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини”.

2. Вважати за доцільне увічнити пам’ять про Десятинну церкву музеєфікувавши автентичні залишки і впорядкувавши територію давнього Дитинця, оскільки будівництво нового храму на заповідній археологічній території національного значення – Дитинці Давнього Києва призведе до знищення унікальних пам’яток археології, автентичних залишків Десятинної церкви Х ст.

Вчений секретар Товариства, кандидат історичних наук О. М. Титова