2011 р. Оголошено конкурс на кращу концепцію відновлення Десятинної церкви

Голова Київської міської держаної адміністрації Олександр Попов підписав розпорядження про оголошення бліц-конкурсу на визначення кращої містобудівної концепції культурного, архітектурного та мистецького відновлення пам’ятки археології національного значення «Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. з фундаментом Десятинної церкви X ст.».

Конкурс проводиться з 25 лютого до 25 квітня 2011 року, підведення підсумків конкурсу відбудеться до 29 квітня поточного року. Виставка конкурсних робіт буде експонуватись у приміщенні Будинку архітектора на вул. Б. Грінченка, 7 протягом 2-х тижнів після завершення терміну подачі робіт.

Умови конкурсу передбачають консервацію та сучасну музеєфікацію автентичних залишків та слідів церкви Богородиці (Десятинної), створення архітектурного ансамблю з інфраструктурою музейного комплексу. Важливо передбачити можливість проведення подальших науково-археологічних та історико-культурних досліджень давніх поселень епохи неоліту та залізного віку, цитаделі давнього Києва Х ст., некрополю X та XI століть, залишків княжих палаців, слідів перших етапів формування державності на Київській Русі із єдиної для всіх слов’янських народів Східної Європи духовної та символічної цінності – церкви Богородиці (Десятинної) X – XIII ст.

Також стоїть завдання створити належні умови для відкритого екскурсійного відвідування усього комплексу пам’яток історико-культурної спадщини всесвітнього значення, відправлення релігійних потреб громадян та проведення інших заходів. Крім того, необхідно визначити доцільну пішохідно-транспортну схему навколо пам’ятки, віднайти краще рішення щодо комплексного благоустрою, озеленення, екологічного оздоровлення і нічного освітлення території.

Участь у Конкурсі беруть фахівці, авторські колективи та юридичні особи, що мають відповідний професійний рівень та можуть подати на конкурс проекти, які відповідають його умовам. Реєстрація учасників та видача конкурсної документації проводиться в тижневий термін з дня оголошення конкурсу, а саме: з 25 лютого до 1 березня 2011 року за адресою: вул. Хрещатик, 32, 2-й поверх, кімната 26 (тел. 278-80-65).

Автору чи авторському колективу, що одержав перше місце, надається перевага для подальшої розробки та реалізації ідеї за домовленістю із замовником конкурсу, яким визначено Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища спільно з Державною службою з питань національної культурної спадщини.