Кляштор сестер-непорочниць

Храм засновано: 1862 р.

Кляштор в Язловці заснувала Марцеліна Даровська з Котовичів, яка належала до багатої шляхетської сім’ї. Вона народилась на Україні, набувала освіту в Одесі. Але після одруження родинне щастя було не довгим – помирає син, а трохи пізніше й чоловік. Й щоб не замкнутися в собі, Марцеліна починає займатися громадсько-освітньою діяльністю, організовує сільське самоуправління.

Вона вирушає до Риму, де засновує громаду сестер непорочного зачаття пречистої діви Марії. Марцеліна прибуває у вересні 1862 року в Язловець й створює перший дім непорочниць та навчально-виховний заклад для дівчат, який згодом став осередком [польської !] культури і поглибленої [католицької !] релігійності. Мати Марцеліна закладала школи початкового типу для сільських дітей Поділля. В цих школах навчали дітей всіх віросповідань В 1911 році мати Марцеліна померла. Похована вона в місцевому склепі – гробниці, що частково врізаний в скелясту гору. Там зараз ціла галерея-усипальниця сестер, що померли в цьому монастирі. Ці катакомби підтримуються сестрами в доброму стані, й туди можна навіть зайти.

До Другої світової війни школи сестер непорочниць діяли в Польші, Україні, Білорусії. В 1946 році монастир і школу в Язлівці закрила радянська влада. Через 50 років сестрам вдалося повернути каплицю і частину кімнат у колишньому дворянському домі. Освячені відновлені катакомби, де спочивають померлі сестри. 6 жовтня 1996 року в Римі папа Іоан Павло ІІ проголосив Марцеліну Даровську блаженною, а 1 вересня 1999 року львівський митрополит Мар’ян Яворський проголосив каплицю сестер в Язлівці санктуарієм блаженної Марцеліни Даровської.

За статтею “Язловець” на сайті С.Кифаренка ().

Більше про Марцеліну Даровську – на сайті сестер-непорочниць (, польською мовою).