2008 р. Язлівець. Замок

Роман Бречко

Язлівець – зараз село у Бучацькому районі, а колись потужне місто, через яке пролягав торговий шлях зі Львова до Молдови, що в принципі і дало поштовх до розвитку. Ще у XIV столітті тут було споруджено перші оборонні споруди. Воно і не дивно, адже сама місцевість дарувала таку можливість, оточивши з трьох боків замкову гору річкою Вільшанкою. Найбільше до розбудови замку приклався коронний гетьман Юрій Язловецький, який в середині XVI століття добудував вежу з в’їздом в замок на третьому(!) поверсі, а її стіни сягають чотирьох метрів у товщину. Проте навіть це не допомогло твердині встояти під час турецької навали у 1672 році. У XVII столітті, коли замок вже не мав оборонного значення, а його новий власник Станіслав Понятовський поруч будує палац, в якому з 1863-го до 1944-го діяв жіночий монастир, який було відновлено в часи незалежності.