2007 р. Звільнили замок від хащів

Дата: 20.06.2007

Сокирами, косами і навіть електропилами очищали від буйної рослинності Язловецький замок XV століття, що у Бучацькому районі Тернопільщини, активісти громадського проекту “Квітуча Тернопільщина”.

За два дні півсотні юнаків і дівчат викорчували кущі і дерева, які вільготно розрослися у внутрішньому дворі призамкової вежі.

– Цією акцією ми хочемо привернути увагу громадськості до проблеми збереження історичної спадщини краю, – сказав керівник інформаційного відділу проекту “Квітуча Тернопільщина” Ігор Сцібайло. – В області є дуже багато пам’яток, які перебувають у жалюгідному стані. Найпростіше, чим може допомогти молодь, – очистити їх від сміття і стихійних заростей. Влада ж повинна подбати про наступні кроки – консервацію, реставрацію замків.

Їжу і нічліг молоді у монастирі, що поруч із Язловецьким замком, забезпечили спонсори. “Якби кожен місцевий бізнесмен хоча б раз на рік не пошкодував грошей на подібну справу, Тернопільщина швидко стала б справді квітучою”, – переконаний Ігор Сцібайло.

Світлана Клос

Джерело: “Високий замок”