1967 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 1682:913 піксел

План замка в Язлівці. XV – XVII ст. За Б. Геркеном. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 71.

Характерною є, наприклад, перебудова замка в Язлівці в другій половині XVI – першій половині XVII століття [В.Guerquin. Zamek jazłowiecki. – «Studia i materiały do teorii i historii architektury i urbanistyki», II, Warszawa, 1960]. Як і більшість інших замків Поділля, збудованих на місці давньоруських осель, споруди в Язлівці розташовані на мисові, який омиває річка, і звернуті в бік поля. В середині XVI століття тут до первісного середньовічного ядра було прибудовано велику чотириповерхову в’їзну вежу, з якої можна було вести фланговий і перехресний вогонь. В’їзд до неї, ще за середньовічним звичаєм, влаштовувався на значній висоті (8 метрів), куди можна дістатись по дерев’яному настилу, який тримався на кам’яних стовпах. Браму оточували мальовничі ренесансні портали, оздоблені різьбленим рослинним орнаментом та родовими гербами володаря замка. Добудова замка на початку XVII століття полягала в створенні системи, яка забезпечувала ведення флангового вогню навколо всього обводу укріплень. З цією метою було споруджено велику півкруглу в плані башту, а також огороджено стінами й баштами уразливий східний бік укріплень. Будівництво всього комплексу було закінчено в 40-х роках спорудженням у низькій частині мису стіни навколо видовженого прямокутного подвір’я, на вузькому боці якого розташовувався палац регулярного планування з бастіонами на рогах.

Цікавою особливістю Язлівецького замка, що походить ще з XIV століття, є надання стінам на кінці мису форми гострого кута.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 70 – 71.