Аргентина

Південна Америка має свою своєрідну, часом мало зрозумілу з європейської точки зору історію. Як і в випадку Північної Америки, вона сповнена драматизму. Справжньою трагедією для аборигенів довгого континенту – Південної Америки стала поява іспанських та португальських завойовників. Зникали цілі культури, поступаючись поселенням європейців, які шукали в Америці кращого життя чи наживи. При першому погляді на політичну карту континенту виникає природне запитання, чому в Південній Америці стільки держав, якщо походять ці країни від двох європейських монархій – Іспанської та Португальської? Етнічна відміна Чилі від Аргентини, цих країн від Парагваю, чи причини самого виникнення Уругваю пов’язані з географічними бар’єрами та фінансовими інтересами. Внаслідок колонізації Південної Америки на континенті в рамках іспанських володінь сформувалася система з двох віце-королівств. Одне з яких – віце-королівство Перу мало столицю в Лімі, друге – Ріо де Ла Плата знаходилося на схід від Анд та мало своєю столицею Буенос-Айрес. Історія виникнення цього міста на берегах річки Ла-Плата детально описана нами раніше в статті – Бразилія, Аргентина – Буенос-Айрес – український погляд). Між колонізованими іспанцями (кріолами) територіями знаходилися значні простори заселені індіанцями. А на південь простягалися дикі масиви Патагонії.

Небажання платити податки королівській адміністрації та її слабкість в період окупації Іспанії Наполеоном в 1810 р. зумовили рух за незалежність. Тобто загалом склалося так само як у випадку США.

З огляду на різницю інтересів, кількох лідерів визвольного руху та географію, створити єдину державу на території колишніх іспанських колоній в Південній Америці не вдалося. І хоча генерал Сан-Мартін вважається визволителем не тільки Аргентини, але й Чилі, в подальшому стосунки двох країн часто були напруженими. Не вдалося створити єдиної країни навіть на землях колишнього віце-королівства Ріо де ла Плата. Адже в справи Південної Америки втрутилася Британія з метою захопити контроль над вивозом срібла та інших товарів з Перу по річці Ла-Плата. Внаслідок її інтриг Було створено незалежний Уругвай. Проби ж британців захопити Буенос-Айрес в та монополізувати торгівлю через Ла-Плату 1806 та 1807 рр. було зірвано твердим опором місцевих мешканців. В 1826 р. проголошено федеративну республіку Аргентина. У 1880 р. Буенос-Айрес став її столицею.

Джерело: Парнікоза І.

Буенос-Айрес