Німеччина

В Німеччині, зокрема, знаходяться наступні українські пам’ятки:

Могила Івана Багряного, Новий Ульм, кладовище на Reuttier Straße, перша могила ліворуч від входу біля Finninger Straße. 48.391283 10.012611. Помер 25 серпня 1963 у місті Новий Ульм, ФРН. Похований на цвинтарі, при вулиці Ройттір (Neu-Ulm Friedhof, an der Reuttier Str.). Могила Івана Багряного — перша могила ліворуч від входу на цвинтар, що навпроти вул. Фіннінгер (Finninger Str.). Напис на могилі: «Iwan Bahrianyj Ukrainischer Schriftsteller» (Іван Багряний український письменник).

Меморіальна дошка в пам’ять про Емський указ. Німеччина, Бад-Емс, Römerstraße, Haus Vier Türme (Будинок чотирьох башт). 50.332054 7.720025. Емський указ – розпорядження російського імператора Олександра II вiд 18 (30) травня 1876, спрямоване на витіснення української мови з культурної сфери і обмеження її побутовим вжитком. Свою назву Емський указ отримав від німецького міста Бад-Емс (Bad Ems), де Олександр II вніс поправки і підписав підготовлений спеціальною комісією указ.