Гудзівка с

Історичні адміністративні поділи

Історія Звенігородки почалася ще в княжу добу. Раніше воно називалося Звенигород. Назва пішла від великого конусоподібного пагорба (гори), розташованого біля села Гудзівка. Колись на вершині пагорба стояв замок. На одній із башт замку був великий дзвін, який у випадку ворожого нападу сповіщав про біду усю округу. Гора звеніла. Звідси і назва – Звенигора. Лаврентій Похилевич писав, що залишки кам’яного замка ще у ХІХ столітті були помітні на вершині гори поряд із Гудзівкою. Літописний Звенигород зруйнували татаро-монголи. Місто відродилося, але вже на новому місці, на чотири кілометри південніше Звенигори.

Джерела:

Маленков Р. Шістдесят сім зупинок Черкащини: путівник. – К.: Грані-Т, 2010 – 112 с. (Серія Путівники).

Підготував Іван Парнікоза (НІАМ «Київська фортеця»).