Церква св.Іоапа Предтечі

Розмір зображення: 640:800 піксел

Золотарьово. Церква св. Івана Хрестителя, 1865 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 508.

Золотарьово Хустський район

Церква св. Івана Хрестителя. 1865. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Миколи з вежею, з двома дзвонами. Наступна згадка про дерев’яну церкву в доброму стані – в 1801 р. У 1937 р. місцевий вчитель Омелян Білинський почав вести “Хроніку села Золотарьова”. Згідно з його записами, дерев’яну церкву в 1865 р. передали в Боронявський монастир, а дзвіницю продали селянину Довганичу на хату.

Камінь на теперішню базилічну церкву возили з гори, де нині Чумалівський монастир. Цеглу випалювали в селі хустські цигани. Камінь для вапна возили з Копашнева та із Заньовки коло Кричева. Будівництво тривало два роки і щодня на церкві працювало до 60 людей. Гроші для спорудження отримували з податків на сіль, що вивозили до Солнока та Сеґеду. Коли гроші закінчилися, звернулися до імператора Франца Йосифа І по допомогу й отримали 1500 срібних.

У церкві у вівтарі є три записи стосовно історії храму. Найдавніший повідомляє, що

“Сей дом Божий созданный 1865 и окрашеный 1875го года под руководствомъ превеленішаго г. Антонія Илляшевича пароха мистного – куратором Михаиломъ Турокъ и прочими благодітелями золотарускими на вичность и славу Божію”.

Друга табличка розповідає про малювання інтер’єру в 1971 р., коли священиком був Віктор Січ, кураторами Михайло Довганич, Антон Слава та Василь Слава, а малюваня виконали Дмитро Мешко з Мукачева з донькою Сонею Дринко, зятем Володимиром Дринком та сином Євгеном.

Третій напис повідомляє про зовнішній ремонт у 1981 р. за священика П. М. Симканича, кураторів М. І. Довганича, А. П. Довганича, Михайла Станка. Хрест для вежі виготовив і встановив Іван Довганич.

Дерев’яну двоярусну дзвіницю, очевидно, спорудили після Першої світової війни, але тепер вона оббита новими дошками і пофарбована набіло. Біля церкви бетонний хрест, поставлений Іваном Бабичем у 1905 р.

У селі народилися священик Василь Довгович (1783 – 1848) – видатний діяч культури краю та відомий священик-патріот Василь Лар (1892 – 1983). Священик Микола Ляхович перебував у концтаборах з 1949 до 1956 р.