2008 р. Золочівський замок реставрують уже 21 рік

Сюзанна Бобкова

Дата: 03.06.2008

Якщо в учнів одинадцятих класів випускні вечори ще попереду, то четвертокласники їх уже відсвяткували. Хтось прощався із молодшою школою, зібравшись разом з вчителями у кафе, інші вирушили у мандрівку, наприклад, до Києва. Діти з 4-Г класу СШ № 64 категорично відмовилися святкувати останній дзвоник “у чотирьох стінах” і вирішили поїхати на екскурсію. Батьки та вчителі взяли курс на Золочівський замок. За словами директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, торік Золочівський замок відвідали 82 тисячі туристів, а це “стільки, скільки у всіх музеях Львова разом узятих”.

Коли збираєтеся у подорож із дітьми, обов’язково подбайте про транспорт: замовляйте автобуси для школярів у перевірених компаніях, бо нам із “колесами” не пощастило… Дорогою додому, біля “Метро”, автобус зламався (під час руху шофер його також кілька разів ремонтував). Довелося викликати на допомогу татусів, у котрих були машини…

У Золочівському замку і надалі тривають реставраційні роботи. Зараз у приміщеннях білять стіни, облаштовують каміни, стелять підлогу. Через те, що на проведення ремонтних робіт катастрофічно не вистачає коштів, цей будівельний процес розтягнувся аж на 21 рік (!). За весь цей час не надійшло коштів ані з обласного, ні з державного бюджету. Лише “Львівська пивоварня” надала 100 тисяч грн. Також допомагає із коштами директор одного із львівських ринків.

Замок відновлюють власними силами. Минулого року ремонтні роботи завершили у Китайському палаці, на часі відкриття Великого палацу. Про це кореспонденту “ВЗ” розповів Борис Возницький.

“До роботи залучаємо студентів, працівників для догляду за будинком. У Великому палаці дах поклали, але не прикріпили його. Якщо буде буря, ловитимемо дахівку аж у Золочеві, – говорить Борис Возницький. – Ми звернулися до облдержадміністрації з листом, щоб нам виділили хоча б мільйон гривень на завершення робіт. Але ці гроші я вже прошу три роки”…

Зараз більшість залів зачинено, туди можна зазирнути хіба що через клейонку. Та й на екскурсію треба записуватися завчасно (наприклад, телефоном), інакше ви не потрапите до Китайського палацу. У замку працюють лише два екскурсоводи. А отже, ви можете залишитися “сам на сам” зі стародавніми мурами. Звичайно, можете “пристроїтися” до якоїсь групи (як це зробили ми). Але якщо ви приїхали із цілим класом розбишак, то інші відвідувачі будуть від цього не в захваті…

Усе це не псує загального враження від цієї місцевості: якщо піднятися на гірку неподалік Китайського палацу, вам відкриється незабутня панорама…

Особлива гордість замку – старовинні туалети, зараз їх уже відновили (дітвора стає у чергу, аби заглянути всередину). У давні часи такі блага цивілізації були рідкістю. При вході на територію замку, зліва, відвідувачів вітають сірі кам’яні велети. На сірому камені філігранно вирізьблено кілька рядків невідомою мовою. А поруч – терновий і маковий вінки, які переплелися, неначе дві обручки.

Між вінками – акуратна дірочка. Тут завжди багато туристів: кажуть, якщо маєш таємне бажання, потрібно покласти у дірочку палець, подумати про бажане і швидким рухом повернути палець. Якщо бажання матеріальне, потрібно повертати в бік тернового, “мертвого”, вінка. Якщо ж духовне – в бік вінка квітучого.

Працівники замку жартують: якщо бажання не здійснилося – значить, палець був не тим…

А тим часом… Відкриття Золочівського замку планується на День незалежності, 24 серпня. У Золочеві відбудеться етнофестиваль “Побужжя” – на свято запрошено Президента України Віктора Ющенка.

Джерело: “Високий Замок”