2006 р. “Битву під Парканами” виставлять в Золочеві

У Львівській картинній галереї реставратори приступили до відновлення картини італійського майстра Мартіно Альтамонте ”Битва під Парканами”. У XVII столітті це була найбільша за розмірами батальна картина Європи.

Унікальне полотно заввишки 10 м і завширшки 8,5 м було намальоване на замовлення польського короля Ян ІІІ Собеського. Твір Альтамонте нагадує про події 7 жовтня 1683 року, коли війська Яна Собеського зазнали великих втрат біля угорського містечка Паркани, а сам король на полі бою дивом врятувався. На картині зображено завершальну битву з турками.

З приводу реставрації ”Битви під Парканами” довгий час ішли переговори з міністерством культури Польщі. Але сторони так і не дійшли згоди, де виставити оновлене полотно. Поляки наполягали на Жовкві – в колишній резиденції польських королів. Проте картину виставлять у Золочівському замку-музеї. Представники династії Собеських свого часу володіли цією наймогутнішою на території нинішньої Львівської області твердинею.

Відновлення картини ведеться під керівництвом науковців Лариси Возницької-Разінкової та Лідії Волкової.

“Газета.ua”