2009 р. Реставрацією замку у Жовкві займеться прокуратура

Дата: 28.07.2009

«Унікальний замок 17 століття опинився заручником міжвідомчих неузгоджень і безгосподарності», – вважає народний депутат Леся Оробець ситуацію, що склалася навколо реставраційних робіт із відновлення даху та перекриттів палацового комплексу Жовквівського замку, розпочатих наприкінці минулого року. Про це сьогодні, 28 липня, ЗІКу повідомили у прес-службі «Єдиного Центру».

«Більш як півроку приміщення музею стоять просто неба під дощем і снігом, а чималі кошти, вкладені у відновлення інтер’єру, разом із безцінними музейними експонатам віддані на поталу грибку», – повідомила Оробець.

За словами політика, руйнування приміщень замку має кілька причин, які наразі досліджуються прокуратурою та низкою відомств відповідно до депутатських звернень, надісланих нею.

«Втім, уже зараз очевидно, що крім злочинної безгосподарності до того, що трапилося, долучилася й недолуга структура державного управління установами заповідного фонду загальнодержавного значення», – зауважила депутат.

«Якщо заповідник підпорядкований Мінбудови, музеєм опікується Мінкультури, а грошима на реставрацію даху обдаровує Мінфін перед Новим роком, – важко розраховувати на чиюсь кінцеву відповідальність. А тим більш сумлінність або чесність. Утім, відповідальні за Жовкву будуть названі персонально, як тільки буде отримано відповіді на звернення до прокуратури та інших відомств», – пообіцяла політик.

На думку депутата, реформування потребує не тільки структура державного управління заповідниками, але й система контролю за подібними проектами боку органів місцевого самоврядування. «Публічність діє швидше за державну машину, коли йдеться про злочини проти громади. Як кажуть, у семи няньок дитя без ока, а матері – болить», – наголосила Оробець.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»