2009 р. Королівське бездашшя

Мар’яна Вербовська

Дата: 28.09.2009

Напередодні Євро-2012 славнозвісний жовківський Королівський замок доби Ренесансу вирішили реставрувати. Та, як завжди, на роботу забракло і грошей, і снаги.

Реставраційні роботи розпочалися ще минулого року, але через нестабільність надходження коштів із держбюджету, ґрунтовними не стали. Єдине досягнення реставраторів наразі – знятий дах. Розбирали стару покрівлю два місяці і витратили на це усі закладені у бюджеті кошти на палац – 1 мільйон 630 тисяч гривень (!). За цю, доволі немаленьку суму торік над пам’яткою мали б звести і новий дах, проте коштів забракло.

Директор Державного історикоархітектурного заповідника у м. Жовква Володимир Герич запевняє, що всі гроші – до копійки – витрачено на демонтаж. Натомість Лідія Горницька, проектант реставраційних робіт, переконана, що такого бюджету мало б вистачити ще на покриття щонайменше третини будинку.

Від січня цього року роботи “заморозили” у прямому сенсі слова. Сніг та дощ півроку нищили замок зсередини. Результат: тріщини на стінах, замокання склепінь, пошкоджена підлога. Окрім того, горереставратори долучилися й до пошкодження декору над каміном та ліпнини склепіння у великому залі другого поверху. Й без того занедбана пам’ятка архітектури національного значення замість відновлення отримала ще одну порцію руйнувань.

Десятого липня у замку зібралася комісія за участі підрядника, проектанта, дирекції замку та фахівців з Києва та Львова. Останні обурилися станом будівлі і зобов’язали підрядника за п’ять днів забетонувати частину верхнього поверху і встановити тимчасовий захист над верхньою залою. Тож роботи нібито відновили в середині липня… Літо закінчилося, а палац й досі наполовину без накриття. За словами директора музею, за останній місяць було освоєно близько 400 тисяч гривень. Причому підрядник із загадкових причин погодився працювати у кредит.

Цікаво, що левова частка роботи, яку нині виконують на даху палацу, полягає у тому, щоб усунути недоліки після зимування. За словами Михайла Кубая, заступника директора з наукової частині Державного історикоархітектурного заповідника у м. Жовкві, осушують приміщення палацу за допомогою “надсучасної” технології… відчинених вікон.

– Наш замок включений у Державну цільову програму підтримки до Євро2012 як важливий об’єкт туристичної інфраструктури, і роботи з його реставрації фінансує держава. Є наказ міністерства і попередні рішення Кабінету Міністрів про виділення цього року трьох мільйонів гривень. Цю суму вже виділили, але реально кошти ще не надійшли на наш рахунок. Взагалі цього року на реставрацію замку не надходили жодні кошти. Реставрація триває вже близько місяця, триває другий етап робіт на даху, підрядник працює у борг, – розповів “Пошті” Михайло Кубай.

На споконвічне запитання “Хто винен?” заступник директора резюмує: винні усі – і підрядник, і проектанти, і керівництво замку, і держава. Натомість директор киває на проект реставрації: мовляв, якби він був детальнішим, то часу на роботу знадобилося б куди менше.

– Стосунки з проектувальником “Укрзахідпроектреставрація” у нас складні протягом усіх двох років. На цьому об’єкті виникають моменти, які постійно треба допроектовувати, – пояснює “Пошті” Володимир Герич. – Згідно з проектом реставрації, мали зняти весь дах. Та коли його зняли, виникли обставини, невраховані проектом, зокрема, різна ширина старого даху. Поперше, обсяг інших непередбачуваних робіт виявився більший, аніж планувалося.

По-друге, були затримки, бо проектнокошторисна документація була недопрацьована, тобто реставратори, коли відкрили димарі, мусили під час робіт допроектовувати деталі. Ні проектанти, ні підрядники, ні замовники, тобто ми, цього не очікували. Об’єкт виявився складнішим, ніж ми думали…

Один із проектантів – Лідія Горницька, керівник архітектурної майстерні № 3 інституту “Укрзахідпроектреставрація”, – запевняє, що уся документація пройшла державну експертизу – найвищу інстанцію фахівців у цій галузі. Тому закиди про погану роботу недоречні. А от компетентність підрядника, на її думку, вартувало би перевірити…

– Коли я роблю проекти на реставрацію, то усвідомлюю, що реставрація на мільйон гривень – це дуже серйозна справа і вимагає відповідних фахівців. До цього об’єкта найдорожча робота обраного підрядника становила 600 тисяч гривень, тобто це підприємство просто не було готове до робіт у Жовкві. Я знаю, що раніше до реставрацій, які проводило ПП “Нова Аркада”, теж були претензії. Ще рік неналежного догляду за замком, і про нього можна буде говорити як про руїну.

Побоюючись цього, наша майстерня зініціювала приїзд комісії влітку, після чого знову розпочалися роботи. Важко зрозуміти, й чому роботи припинили взимку, бо не було настільки холодно чи засніжено, аби завадити реставрації, – прокоментувала “Пошті” пані Горницька.

Директор наполягає, що комісія – це його ініціатива, яку провели, аби узгодити подальші дії. На запитання, чому реставрацію доручили підрядникові, який торік вже завдав замку чимало шкоди, Володимир Герич пояснює, що на новий тендер пішли б додаткові час і гроші. Також на користь ПП “Нова Аркада”, за словами директора, зіграло й те, що його не злякала затримка з фінансуванням. Також пан Герич стверджує, що роботи в палаці від січня цього року не припинялися (?). Тоді як його заступник, пан Кубай, стверджує, що розпочалися вони лише після приїзду комісії.

Ігор Новосад, директор ПП “Нова Аркада”, каже, що своїми діями переслідує лише благородну мету – урятувати замок:

– Я не хочу коментувати ситуацію, люди працюють і це головне. Можу тільки сказати, що сьогодні ми вже освоїли близько 600 тисяч гривень (за підрахунками директора, сума на 200 тисяч менша – “Пошта”) і з дня на день чекаємо фінансування з бюджету, – прокоментував пан Новосад.

На його думку, пошкоджень замку під час робочого процесу уникнути неможливо, тому воліє нікого у цьому не звинувачувати. Відповідати на інші запитання “Пошти” підрядник категорично відмовився.

Згідно із договором, реставратори мають закінчити усі роботи за два місяці після того, як надійдуть кошти з держбюджету. Директор музею заспокоює: навіть якщо гроші до кінця вересня так і не надійдуть, замок вже не ризикує лишитися без даху на зиму. Упродовж місяця дах зведуть і покриють міддю. Щоправда, де на це візьмуть гроші, наразі не відомо.

Джерело: “Суботня пошта”