2012 р. В Олеському замку почали монтувати “Битву під Віднем”

В Олеському замку почали вмонтовувати “Битву під Віднем”. Про це 21 червня повідомив заступник директора Львівського історичного музею Тарас Рудько під час громадської дискусії.

На думку заступника директора з наукової частини Державного історикоархітектурного заповідника у м. Жовкві Михайла Кубая, картини повинні експонуватися тільки у Жовкві. Однак для цього зараз немає належних умов ні в Олеському і Золочівському замках, але й у костелі св. Лаврентія у Жовкві. На його думку, потрібно збудувати спеціальний павільйон, де картини не тільки експонуватимуть, але й їх зможуть популяризувати мультимедійними засобами, проводити різноманітні фестивалі.

Проте, на думку Михайла Кубая, належні умови можна створити в костелі св. Лаврентія: створити спеціальний температурний режим, підсилити охорону. Він наголосив, що костел найбільш пристосований до експонування цих баталій.

Нагадаємо, під час прес-конференції 13 червня у Львівській обласній раді члени робочої групи зі збереження музейної спадщини Бориса Возницького заявили, що картини «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами» найближчим часом вивісять у Золочівському та Олеському замках.

1 червня інтелігенція пікетувала Львівську обласну державну адміністрацію через заяви про перевезення картин до Жовкви. Як інформував ZAXID.NET, раніше директор Львівської національної галереї мистецтв Борис Возницький розповідав, що картини відновлено у Польщі. Після виставки у Варшаві вони прибули до України.

Також, зі слів Возницького, в Олеському замку на Львівщині спеціально для розміщення відомої картини «Битва під Віднем» провели роботи з підняття даху, аби розмістити картину розміром 8×8 метрів. Вартість таких робіт – 300 тис. грн. «Битва під Парканами», казав тоді Возницький, мала б повернутися в Золочівський замок. Необхідні підготовчі роботи там було проведено значно раніше. Він нагадав, що відновлення двох картин тривали чотири роки. «Європа дала на це 4 млн євро», – додав він.

Додамо, «Битва під Парканами» – у XVII столітті була найбільшою за розмірами батальною картиною Європи.