2012 р. Картини Альтамонте вже розмістили у Золочівському та Олеському замках

Батальні полотна маляра Мартіно Альтамонте “Битва під Віднем” і “Битва під Парканами” вже розмістили для експозиції у Золочівському та Олеському замках. Про це розповіла заслужений працівник культури України, доцент кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв Лариса Возницька.

За її словами широкоформатні картини за допомогою фахівців закріпили на надійних конструкціях. “Все пройшло добре. Дуже вдячні, що громадськість, фахівці, а також меценати допомогли в експозиції цих картин і в тих місцях, де цього хотів директор Львівської національної галереї мистецтв Борис Возницький, – сказала Л. Возницька.

В Олеському замку експонуватимуть «Битву під Віднем», «Битву під Парканами» – в Золочівському замку. Картини встановили у розгорнутому вигляді та на внутрішніх стінах. Полотна експонуватимуть з дотриманням усіх вимог – температурного режиму та охорони.

Донька Б. Возницького додала, що залишити полотна на Львівщині не вдалося б без підтримки громадськості, яка виступили проти передачі картин в римо-католицький костел у Жовкві та перевезення картин на експозицію до Києва. Важливим також було питання розміщення картин, оскільки такі широкоформатні полотна (8 х 8 метри) потребують надійного кріплення. Допомогу у виготовленні рам та конструкцій надав Благодійний фонд «Гуманітарні ініціативи» Ігоря Васюника.

Попередньо офіційне відкриття експозиції картин заплановане на 29 червня.

Нагадаємо, після смерті директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, Міністерсво культури України підняло питання, щоб картини передати на експозицію в римо-католицький костел в Жовкві. Після того як працівники картинної галереї, мистецтвознавці, громадськість виступили на захист спадщини Б. Возницького, відразу Мінкультури запропонувало експонувати картини у мистецькому арсеналі в Києві. Проте висновки експертів засвідчили неможливість переміщення картин з місця зберігання для тимчасового експонування і наголосили на необхідності невідкладного монтажу полотен на місце постійної експозиції.

«Західна інформаційна корпорація»