2012 р. Картини, збережені Возницьким, експонуватимуть у замках Львівщини

Картини «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами» найближчим часом вивісять у Золочівському та Олеському замках. Про це сьогодні, 13 червня, під час прес-конференції робочої групи зі збереження музейної спадщини Бориса Возницького розповіла голова Асоціації реставраторів Львівщини Лариса Возницька.

«Зараз ведуться роботи по монтуванню картин в Олеському та Золочівському замку», – розповіла Лариса Возницька. За її словами, в приміщеннях все зроблено для того, щоб ці картини зберігалися в належних умовах. Роботи зроблять за рахунок Львівської картинної галереї та спонсорські кошти.

Всі члени робочої групи, яка створена згідно із розпорядженням голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, погодилися, що в Україні немає альтернативного місця, де ці картини могли б експонуватися.

Картини у Польщі відреставрували за 5 млн євро, однак, за словами Лариси Возницької, зробили це не дуже якісно. За її словами, рік тому польська сторона звернулася, щоб картини експонувалися у костелі св. Лаврентія у Жовкві.

Науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крипякевича НАН України Микола Бандрівський зауважив, що страхова вартість картин вкрай низька – 10 млн доларів. В той час як у світі такі полотна можуть коштувати сотні мільйонів. Він зауважив, що пізніше із полотнами у костелі «може щось статися».

Водночас робоча група, створена Львівською обласною радою, нічого не знає про створення спільної робочої групи польських та українських фахівців, які повинні були б вирішити долю полотен Альтомонте до 1 липня, як про це говорив міністр культури України Михайло Кулиняк, перебуваючи у Львові. Робоча група також ініціюватиме перегляд страхової вартості картин і перевірить легітимність попередньої оцінки.

Картини «Битва під Хотином» і «Битва під Парканами» повинні повісити на стінах замках Львівщини у 10-денний термін. Міністрові культури України надіслали лист голови ЛОР із цією інформацією. За словами депутата Львівської обласної ради Андрія Холявки, відповіді поки що немає.