2012 р. Полотна Альтамонте пропонують розмістити у Золочівському і Олеському замках

11 червня у Львівській обласній раді відбулося засідання робочої групи зі збереження культурних цінностей, які зібрав Герой України, академік, директор Львівської національної галереї мистецтв Борисом Возницьким. Як повідомили в прес-службі Львівської обласної ради, на засіданні було зроблено висновки про стан широкоформатних батальних полотен маляра Мартіно Альтамонте “Битва під Віднем” і “Битва під Парканами”. Ці висновки засвідчують неможливість переміщення їх з місця зберігання для тимчасового експонування і наголошують на необхідності невідкладного монтажу полотен на місце постійної експозиції.

У зв’язку з цим робоча група звернулася до заступника генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Володимира Пшика із проханням у десятиденний термін розмістити ці полотна в експозиціях Золочівського та Олеського замків.

Також робоча група вирішила звернутися до голови Львівської обласної ради з пропозицією розглянути питання охорони спадщини Бориса Возницького на сесії Львівської обласної ради.

Нагадаємо, що з метою недопущення втрати культурних цінностей, зібраних Героєм України, академіком, директором Львівської національної галереї мистецтв Борисом Возницьким, враховуючи відкрите звернення інтелігенції Львівщини, розпорядженням голови обласної ради від 07.06.2012 р. № 816 створено робочу групу щодо збереження культурної спадщини. До її складу увійшли відомі громадські діячі, науковці, музейники.

Нагадаємо, 1 червня, близько 30 музейників Львова пікетували Львівську облдержадміністрацію з вимогою не передавати картини Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» в римо-католицький костел у Жовкві.

Як інформував ZAXID.NET, раніше директор Львівської національної галереї мистецтв Борис Возницький розповідав, що картини відновлено у Польщі. Після виставки у Варшаві вони прибули до України.

Також, зі слів Возницького, в Олеському замку на Львівщині спеціально для розміщення відомої картини «Битва під Віднем» провели роботи з підняття даху, аби розмістити картину розміром 8×8 метрів. Вартість таких робіт – 300 тис. грн.«Битва під Парканами», казав тоді Возницький, мала б повернутися в Золочівський замок. Необхідні підготовчі роботи там було проведено значно раніше. Він нагадав, що відновлення двох картин тривали чотири роки. «Європа дала на це 4 млн євро», – додав він.

Додамо, «Битва під Парканами» – у XVII столітті це була найбільша за розмірами батальна картина Європи.

Як інформував ZAXID.NET, 23 травня вранці директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький загинув у ДТП.