1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 703:800 піксел

м. Жовква. Церква Св, Трійці, 1720 р. (фото В.Ольхом’яка, 1971) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 59.

м. Жовква.

Церква Св. Трійці.

Розташована на колишньому Львівському передмісті. Попередня, ви-будувана у 1601 р. з модринового дерева, згоріла разом з церквою сестер василиянок у 1717 р. Існуюча збудована у 1720 р. коштом парафіян і королевича Костянтина Собєського. В XIX ст. до східної стіни вівтаря примурована цегляна тинькована ризниця, в яку вставлене кам’яне обрамування вікна XVI ст., перенесене з замку. Іконостас 1728 р. чотириярусний, зі срібленою різьбою і іконами жовківських майстрів кола Івана Рутковича. Реставрована у 1976-1978 pp. за проектом архітектів Богдана Кіндзельського та Івана Могитича. Іконостас реставрований у 1978 -1979 pp. Петром Лінинським та Ярославом Мовчаном.

Розташована при Львівській вулиці. Дерев’яна тризрубна триверха будівля. Складається з гранчастого вівтаря, ширшої квадратової нави та вужчого квадратового бабинця, розташованих по осі схід-захід. Всі зруби перекриті восьмериками, поставленими на четверики стін надопасання, завершеними високими шоломовими банями. Вінчають бані сліпі ліхтарі з маківками (над бабинцем – ажуровий ліхтар). Центральний верх домінує в силуеті будівлі. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів.

На північ від церкви розташована мурована стінна дзвіниця з трьома арковими прорізами для дзвонів, зведена у 1891 р.