Костел св.Лазаря

Костел св.Лазаря

Вигляд з південного заходу. Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 25 липня 2007 р.

м. Жовква. (УАПЦ)

Церква св. Лазаря.

Створена на початку 1990-х pp. громада отримала на церкву нечинний костел св. Лазаря, розташований при Львівській вулиці.

Перший дерев’яний костел на Львівському передмісті був збудований у 1624 p. При ньому у 1627 p. закладено шпиталь для убогих. У 1735 р. зведено нову муровану споруду костелу, що розділила прилеглий будинок шпиталю на два крила. В 1861 р. проведено реконструкцію костелу і будинку, в якому розмістився монастир феліціанок, що проіснував до 1939 р. Після війни приміщення використовувалися для різних міських потреб. На початку 1990 р. передана православній громаді, яка провела її ремонт і пристосувала для богослужень.

Невелика компактна споруда, що складається з восьмигранної нави, невеличкого прямокутного вівтаря з півдня, присінку з півночі та сильно укорочених бокових рамен зі сходу та заходу, до яких прилягають муровані приміщення монастиря. Наву на високому світловому восьмерику вінчає баня з ліхтарем і маківкою. Бокові рамена вкриті двосхилими причілковими дахами.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 62.