1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Жовква.

Жовківський.

Церква Пресв. Трійці. 1720.

Розташована на колишньому Львівському передмісті. Попередня, вибудувана з модринового дерева, згоріла разом з церквою сестер василіянок у 1718 р. Існуюча збудована у 1720 р. коштом парафіян і королевича Костянтина Собєського. В ХІХ ст. до східної стіни вівтаря примурована цегляна тинькована ризниця, в яку вставлене кам’яне обрамування вікна XVI ст., перенесене з замку. Це дерев’яна тризрубна триверха будівля, увінчана високими банями на восьмериках, оточена піддашшям. Іконостас 1728 року чотириярусний, зі срібленою різьбою і іконами жовківських майстрів кола Івана Рутковича. Реставрована у 1976 – 1978 pp. за проектом Богдана Кіндзельського та Івана Могитича. Іконостас реставрований у 1978 – 1979 pp. Петром Лінинським та Ярославом Мовчаном.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3.