Церква св. Параскеви

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі перетворити на костел (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Томашівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перша згадка про церкву датується 1535 р. 1 Наступна церква була збудована у 1602 р. 2 У акті візитації 1748 р. про церкву записано: “Церква св. Параскеви дерев’яна, в стінах і дахах репарації потребує, вікон в наві більших два і менших два, у вівтарі одне, всі в дерево оправлені”. 3 У 1779 р. її замінила нова дерев’яна будівля. 4 З 1875 р. – православна, філія парафії в Потуржині. Зачинена після першої світової війни. Звернення Українського посольського клубу до влади про відкриття церкви на час Великодних свят 1924 р. не увінчалось успіхом. 5 Підпалену 30 квітня 1938 р. церкву мешканці врятували, але 30 червня цього ж року польська влада руками поліції розвалила її. 6

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 238.

2. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 61.