Церква св.духа

Церква св.духа

Заріччя Іршавський район

Церква св. духа. 1881. (УГКЦ)

Село згадується в 1242 р. Парохія існує з 1574 р. Перша дерев’яна церква була на місці, що дотепер зветься Церквильце.

У 1751 р. в єпископській візитації йдеться про дерев’яну церкву з вежею, в доброму стані, забезпечену всіма образами, всіма книжками і двома дзвонами, що була збудована в 1674 р., простояла в селі майже сто років і розвалилася. У 1771 р. розпочато будівництво нової дерев’яної церкви Зішестя св. духа недалеко від місця, де стоїть теперішня церква. У 1775 р. церква ще не була готова.

З іншого боку, перша мурована церква, яка згадується в документах 1847 р., датується 1780 p., хоча в 1799 р. вежа церкви ще не була добудована. Дерев’яну церкву розібрали і передали в село Ділок (Заріччя, розповідають, заснували виходці з Ділка та Бабичів), де вона простояла до 1903 р. (у 1905 р. в Ділку збудували муровану церкву).

Кажуть, що над дверима церкви було вирізано назву села “Заріча” і напис: “От востока сонця до запад хвальмо імя Господнє”. За іншою версією, дерев’яну церкву було продано в Бабичі.

В Заріччі на місці церкви залишився тесаний камінь, що служив престолом. На камені за о. Георгія Гомичкова в 1904 р. поставлено литий хрест. З часом і мурована церква стала тісною, і селяни власними силами збудували новий великий (площа близько 400 кв. м) мурований храм із двома вежами на головному фасаді. У одній турні було 5 дзвонів, у другій – один великий, куплений Михайлом Васьком. У 1883 р. церкву посвятили.

У 1892 перекрили дахи, в 1912 перекрили турні, позолотили хрести і главки. Іконостас, позолоту та малювання ікон виконали майстри з Мюнхена. З матеріалу старої церкви в 1887 р. було споруджено школу.

З 1948 р. церква була православною, а у 1990 р. її повернуто греко-католикам. У 1977 р. було проведено значний ремонт церкви. У 1982 р. замінено частину п’ятирядного іконостасу. У 1990 р. художник Іван Андрішко поновив малювання в храмі. Того ж року збудували високу муровану дзвіницю. Біля церкви – мурована каплиця з написом на фасаді: “Пойдин А. И. 1818-1890”.

За легендою, в давні часи на горі коло Ківяжда стояв монастир, у якому було 15 монахів. Монастир був кам’яним, а церква дерев’яною. Знищив монастир пан Гайтай, який володів землями навколо монастиря. За історичними даними, Зарічанський монастир св. Миколая приєднано до Імстичівського монастиря близько 1750 р.

У 1915 р. в Заріччі коло річки Іршавки згоріла дерев’яна каплиця (можливо, церква), що належала монахам-василіянам, а в 1921 р. було збудовано нову дерев’яну каплицю.