Церква св. Дмитра

Церква св. Дмитра

Розмір зображення: 800:607 піксел

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі Заборти перетворити на костел (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Вперше існування церкви згадується у документах 1535 р. 1 Наступна згадка датується 1749 р. 2 Збудована у XVIII ст. (за місцевими переказами – XVII чи навіть XVI ст. 3) дерев’яна церква з дзвіницею над бабинцем, яка у акті візитації 1870 р. єпископа Михайла Куземського записана як філійна парафії в Берестю, була перед 1870 р. гарно відновлена. 4 З 1875 р. православна. Черговий ремонт відбувся у 1886 р. 5 У 1918 р. її підпалили поляки, але церква була врятована мешканцями села. 6 У 1911 р. проект нової дерев’яної церкви розробив єпархіальний архітектор Александр Пуринґ (такий самий, як і для церков в Мазилах та Матчі). 7 В 1912-1915 рр. її будівництво здійснили майстер Микола Жулібов і тесля Ігнатій Бржезовський під наглядом інженера Михайла Семеновського. 8 Після першої світової війни обидві церкви зачинені. Зруйновані з наказу польської влади у 1938 р. – стара у квітні, а нова 20 червня. 9 Як згадують мешканці села, на самі Зелені свята з Грубешова та навколишніх сіл наїхало багато поліції та кракусів і, незважаючи на протести мешканців, спершу скинули куполи, а пізніше розпиляли пилами кути – замки зрубів та розтягли церкву на сторони. 10

Стара церква належала до тризрубних будівель безверхого типу. 11 Ширшу прямокутну наву її вкривав повний чотирисхилий ґонтовий дах з маківкою на гребені. Нижчий і вищий прямокутний зруб вівтаря був накритий трисхилим ґонтовим дахом. Над вужчим прямокутним бабинцем здіймався давніше ярус дзвіниці, відділений невеликим піддашшям і накритий трисхилим ґонтовим дахом. Стіни церкви, шальовані вертикально дошками і лиштвами, давніше горизонтально ділило піддашшя, над яким були прорізані прямокутні віконні прорізи. Входи в церкву були влаштовані в західній і південній стіні бабинця.

Нова церква була тризрубною будівлею. Складалася з квадратової нави, до якої зі сходу прилягав вужчий квадратовий вівтар з двома захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець-присі-нок. Вищий зруб нави вкривав чотирисхилий наметовий дах, що у верхій частині переходив у восьмибічний, увінчаний цибулястою главкою російського типу на вузькій шиї. Вівтар вкривав трисхилий, а бабинець – двосхилий дах. Над західною частиною бабинця здіймалася квадратова в плані двоярусна стовпова вежа-дзвіниця з прямовисними стінами. Вкривав дзвіницю невеликий пірамідальний дах, завершений меншою главкою. Горизонтально шальовані стіни мали прикраси в стилі російського народного будівництва.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 238.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.