Церква Покрови

Церква Покрови

Chyrowa, pow. krośnieński

Cerkiew drewniano-murowana, z murowanym prezbiterium z 1706 r. oraz drewnianą wieżą w typie łemkowskim z 1780 r.

Джерело: [2006 р.]

Chyrowa – Wieś w dolinie potoku Iwielka w Beskidzie Dukielskim, istniejąca już w 1366 roku. We wsi znajduje się cerkiew p.w. Opieki Matki Boskiej. Zostła wybudowana w 1770 roku prawdopodobnie poprzez dobudowanie do istniejącej murowanej kaplicy drewnianej nawy i prezbierium. Cerkiew jest trójdzielna, dach i zwieńczenia pokryte blachą. Wewnątrz znajduje się rokokowy ikonostas z 1780 roku i ołtarz z końca XVIII wieku.