2011 р. Археологи в Холмі знайшли замок короля Данила Галицького

Науковці, які працюють на розкопках, порівнюють за характером і призначенням це місце із Акрополем. Якщо гіпотези дослідників підтвердяться, це буде наукова сенсація ХХІ століття. Про це пише газета «Волинь нова».

У Холмі ведуться археологічні розкопки на місці древньої резиденції князя Данила Галицького. Об’єкт датується першою половиною ХІІІ століття. Роботи організовані у рамках міжнародного дослідницького проекту під назвою «Резиденційно-сакральний комплекс на Замковій горі у Холмі», прийнятого польським міністерством науки і вищої освіти на 2010-2013 роки.

Керівником проекту є професор, доктор історичних наук Анджей Буско з Інституту археології та етнографії Академії наук Польщі, викладач Варшавського університету. Археологічні історичні й архітектурні дослідження ведуться науковцями Інституту історії мистецтв Ягеллонського університету в Кракові, Інституту науки про землю Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Львівської політехніки (Україна). У розкопках беруть також участь студенти факультету археології Варшавського університету й університету в Гренаді (Іспанія).

Метою цих досліджень є перевірка істинності дотеперішніх уявлень про хронологію, функції, форму закладання і перебудови замку та його архітектурні особливості. Перший етап було реалізовано у 2010 році. З’ясувалося, що гора є п’ятиметровим насипом, під яким знаходиться добре прихована реліктова кам’яна споруда ХІІІ століття княжої резиденції Данила Романовича. Її поява була пов’язана з величезною будівельною акцією, першим етапом якої стало розширення та вирівнювання поверхні узгір’я. Археологи відкрили мури палацу із оздобленим входом і містечком, а також мури храму.

На нинішньому етапі досліджень не виключено, що мати Романа Галицького протягом якогось часу перебувала у монастирі, мешкаючи у Столп’ю (10 км від Холма), у вежі, яка мала й сакральний характер. З інформації, яку вдалося отримати, випливає, що нинішні археологічні відкриття будуть збережені і стануть доступними для зацікавлених.

Науковці, які працюють на розкопках, порівнюють за характером і призначенням це місце з Акрополем.

«Західна інформаційна корпорація»