Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 605:800 піксел

Хмільник. церква Успіння, 1997 р. Світлина 2000 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 656.

Хмільник

Церква Успіння пр. богородиці. 1997. (УПЦ)

Церкву споруджено на сільському цвинтарі в стилі традиційної однонавної базиліки з бароковою вежею над входом. Вівтар завершено півкруглою апсидою.

Організували спорудження голова православної громади Іван Іванович Муска, Василь Муска та його сестра Єлизавета. Наріжний камінь посвятив о. Юрій Чулей 27 лютого 1994 р., а до кінця року залили фундамент. У 1995 р. вивели стіни, а за наступний рік церкву вкрили блашаним дахом і увінчали західний фасад бароковою вежею.

У 1997 р. завершили штукатурні роботи всередині храму, після чого художники виконали розписи. Освячення церкви відбулося 19 серпня 1998 р.

В ході робіт, якими керував Василь Муска, відступили від проекту, збільшивши розміри церкви. Всі вірники доклали сил до зведення церкви, але особливо відзначилися Іван Петрович Муска, Іван Балега, Іван Повшик, Василь Попович, Іван Кузьма, Богдан Бабинець.

Щоб зменшити видатки, іконостас зробили самотужки вже згаданий Василь Муска та Василь Васько, а замість мальованих ікон прикріпили репродукції.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 656.