Нова Синявка с

Історичні адміністративні поділи

Воєвода Сенявський збудував тут замок (на його місці пізніше стояла поміщицька садиба). Замок зруйнований татарами. Бували провали землі – тобто були підземні ходи чи льохи. Від замку лишились тільки вали, частково залиті водою [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

На садибі поміщика знайдено олов’яна платівка з написом про існування костелу, збудованого Анною Пясецькою і освяченого у 1641 р. кам’янецьким біскупом павлом Пясецьким. Костел зруйнований татарами разом із замком [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 675 – 677].

В 1905 р. зафіксована назва Синява Новая [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 161].