Паспортна інформація

Пам’ятник адміралу Ф.Ф.Ушакову

Пам’ятка монументального мистецтва

Херсонська обл., м. Херсон, проспект Ушакова, біля судномеханічного технікуму ім. Ф.Ф. Ушакова.

Загальний опис:

Бронзова скульптура на весь зріст на прямокутному постаменті у вигляді зрізаної піраміди, яка складається з трьох ступенів. Скульптура зображує Ф.Ф. Ушакова в парадному адміральському мундирі з орденами та Володимирською стрічкою, в плащі на плечах, в рейтузах та ботфортах. На лівому боці висить палаш. В правій опущеній руці – треуголка, в лівій, зігнутій до лінії поясу – підзорна труба. На другій ступені постаменту укріплено бронзовий картуш з написом: “Адмірал Ф.Ф. Ушаков. 1774-1817”. Постамент встановлений на цоколі, що міститься в центрі квадратної клумби, огородженої бордюром. На бордюрі встановлені стовпці, до яких прикріплені корабельні ланцюги.

Скульптура відлита з бронзи. Постамент та цоколь виготовлені з червоного граніту, корабельні ланцюги чавунні.

Загальна висота пам’ятника – 7,3 м. Висота скульптури – 3,3 м. Загальна висота постаменту та цоколя – 4 м.

Автори пам’ятника: скульптори М.Г. Кравченко, П.Г. Кравченко та А.Ю. Чубін. Пам’ятник виготовлено Одеськими художньо-виробничими майстернями на замовлення Херсонського ордена Трудового Червоного Прапора судномеханічного технікуму ім. Ф.Ф. Ушакова.

З ім’ям великого російського флотоводця Ф.Ф. Ушакова пов’язане минуле Херсона та початок суднобудування на Чорному морі.

В 1783 р. в Херсон для будівництва флоту і комплектування екіпажів військових кораблів з Петербургу прибули команди моряків. Одну з команд очолював капітан ІІ рангу Ф.Ф. Ушаков, який віддав багато сил будівництву кораблів і приклав немало енергії в боротьбі з епідемією, що спалахнула тоді в Херсоні.

Після закінчення будівництва на Херсонській верфі перших семи великих кораблів, Ушаков, вже в чині капітана І рангу, одержав під своє командування 66-гарматний фрегат “Святий Павло” і в 1784 р. ескадра херсонських кораблів вирушила у Чорне море.

Реставраційні роботи:

15 грудня 1970 р. скульптура Ф.Ф. Ушакова, виготовлена з оргскла, була перелита в бронзу Ленінградським заводом “Монументскульптура”. Автори ті ж самі. Документація зберігається в Херсонському ордена Трудового Червоного Прапора судномеханічному технікумі.

Взято під охорону згідно Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний №: 95

Історія міст і сіл Української РСР. Херсонська область.-АН УРСР.-К., 1972.

Херсон. Маршрутний путівник по Херсонщині.-Херсонське книжко-газетне вид-во.-Х., 1960.

Перлина півдня. Путівник по Херсонщині.-“Маяк”.-Одеса, 1967.

Білоусова Є., Вірлич А.Е. Херсон-Асканія-Нова.-“Маяк”.-Одеса, 1968.

Сергеєва Г., Архіпов Е.А. Херсон. Нарис-путівник.-“Мистецтво”.-К., 1968.

Газета “Наддніпрянська правда”.-№ 180.-від 2 серпня 1968 р.

У ходi росiйсько-турецької вiйни 1787-1791 рокiв росiйськi моряки нанесли супротивниковi ряд великих поразок, незважаючи на його кiлькiсну перевагу. У цiй вiйнi яскраво виявилося флотоведення адмiрала Ф.Ф. Ушакова, який командував ескадрою, а в 1790-1798 роках – Чорноморським флотом. У Херсонi iм’ям росiйського флотоводця названо проспект, на якому споруджений пам’ятник Ф.Ф. Ушакову. Скульптори М. Кравченко, А. Чубин. Бронза, гранiт. 1970. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].