Фортеця

Херсонську фортецю закладено 1778 р. на місці так званого Олександр-шанцу. її головними будівниками були генерал-цехмейстер І.Ганнібал, інженер Герман, пізніше – інженер-полковник М.Корсаков.

Первісне фортеця була зіркоподібною в плані і займала площу понад 100 га. Обабіч неї вздовж Дніпра будувалися розпланувальне підпорядковані їй воєнний та грецький форштадти. Оточена земляними валами заввишки 15 м з ровами й розрахована на тривалу облогу, фортеця вважалася однією з найбільших в Україні, проте жодного разу не використовувалася за призначенням. У 90-х роках 18 ст. судпобудування передали Миколаєву, туди ж перенесли й адміралтейство. А в 1835 р. комплекс втрачає статус фортеці.

Наприкінці XVIII – на початку XIX ст. комплекс був розпланувальним ядром Херсона. Забудова центру фортеці формувалася навколо майдану для військових парадів. Домінантою забудови були собор і арсенал. Нині фортеця як цілісне утворення не існує. До споруд комплексу, що збереглися, входять Спаський (Катерининський) собор та дзвіниця, арсенал, Московська й Очаківська брами, а також будинок інженерної команди, пороховий льох, залишки земляних валів і могили воїнів, які загинули під час російсько-турецької війни 1787-1791 рр.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 250.