Церква св. Юрія / Ікони Казанської божої матері

Розмір зображення: 768:800 піксел

Найдавніші згадки походять з податкового реєстру 1531 р, 1, де відзначено, що “руська церква опущена”. А у податковому реєстрі 1578 р. вже відзначено священика церкви. 2 У візитаційному акті 1748 р. описано “стару дерев’яну церкву св. Юрія, що з-за давності своєї в стінах, дахах зруйнована і до ремонту не піддається, та дерев’яну дзвіницю, в’язану стовпами і вкриту солом’яними сніпками”. 3 У 1780 р. вибудовано нову дерев’яну церкву. 4 У 1793 р. 5 австрійська влада ліквідувала окрему парафію і приєднала церкву до парафії в с. Потуржин. З 1875 р. – православна церква Ікони Казанської Божої Матері. В кінці XIX ст. відновлена окрема парафія. 6 У 1912 р. єпархіальний архітектор Александр Пуринґ отримав завдання спроектувати нову церкву, 7 але на заваді стала перша світова війна. Після війни польська влада зачинила церкву. Відчинена знову для богослужения у середині 1930-х рр. і тоді ж відремонтована мешканцями села. Але вже 22 квітня 1938 р. знову зачинена, а 30 червня цього ж року – зруйнована. 8

Це була дерев’яна, тризрубна, одно-верха будівля. 9 До квадратової в плані нави прилягав з заходу вужчий прямокутний бабинець, а зі сходу – вужчий гранчастий в плані вівтар. Вищий зруб нави вкривав пірамідальний наметовий дах, увінчаний сліпим ліхтарем з маківкою, посаджений на низький сліпий восьмерик Вівтар був накритий п’ятисхилим дахом, а бабинець – причілковим двосхилим з острішком. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками і лиштвами і завершені профільованими ґзимсами. Невеликі віконні прорізи мали прямокутну форму. Двері в церкву були влаштовані в західній стіні бабинця.

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 246.

2. Там само. – S. 215.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. 339a. ; APP, ABGKP, sygn. 15, a. 96.

4. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 39.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2357.

8. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 39; Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

9. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 1328.