Церква св. духа

Церква св. духа

Розмір зображення: 800:558 піксел

Великі Ком’яти. Церква св. Духа, 1906 р. Світлина 1994 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 351.

Великі Ком’яти Виноградівський район

Церква св. Духа. 1906. (УПЦ)

Новий величний храм має великі розміри (511 кв. м). Нава з вівтарем сильно видовжена, а її внутрішній простір збільшено поперечним приміщенням. На головному фасаді вимурувало дві могутні двоярусні вежі, що завершуються дзвоноподібними шатрами з глухими ліхтарями. За масивністю форм та їх композицією храм нагадує середньовічні храми романського стилю. Ця подібність посилена пануванням напівциркульної арки у формі вікон і в декорі під карнизами.

Готувалися до будівництва ще з 1860 р. План церкви скопійовано з Великої катедри в Амстердамі. Стіни вимурували на 2 м, але через брак коштів робота перервалася на цілих 20 років і відновилася лише з приходом в село енергійного священика Івана Рабаря (Грабаря).

Будівництво йшло завдяки добровільним пожертвам селян. Допомагали і ком’ятські емігранти та заробітчани в Америці, і місцеві євреї-візники. Кожна сім’я працювала щотижня один день коло церкви. Коли вже збудували вежі, одна з них розвалилася і тоді обидві вежі розібрали і вимурували наново від фундаменту.

В храмі зберігається живопис Й. Бокшая. На арці склепіння у вівтарі є напис про малювання в церкві:

“Сей храм Божій мальов. | (Фрешко) за Папи рим. Пія ХІ | єп. Мук. Александра Стойки, | нам. Івана Рабара и сина Ів. | – куратори: Іван Лендєль, Михаил Пушкаш | Михаил Шаркадій, акад. Малярь Теодоръ Вацик | мурник Василь Олексик і Павло | року Божого 1932”.

Напис на південному боці арки повідомляє, що церкву поновлено у 1988 р. на честь 1000-річчя хрещення Руси за єпископа Дамаскина, священика Михайла Юрини, кураторів М. Фельцана, Ю. Мудри, Н. Хрипти, а малювання акварельними та гуашевими фарбами виконали Іван Андрішко та В. Пикляр.

Перед храмом споруджено гарної форми дерев’яну каркасну дзвіницю, що несе три величезні дзвони. Два менші відлив у 1923 р. дзвонар Недухал на фабриці Антона Новотного в місті Тімішоара в Румунії. Найбільший відлив у 1924 p. P. Герольд в Хомутові на пожерти вірників, з яких найбільше дарували Агафія Хрипта, Михайло Козуб та Василь Миска.

У Великих Ком’ятах народився греко-католицький священик, відомий історик Іван Фоґорашій-Бережанин (1786 – 1834), а також єпископ Василь Попович (очолював єпархію з 1837 до 1864). Місцевий парох Іван Рабар був репресований наприкінці 1940-х роках.