2009 р. На Закарпатті руйнується Ужгородський замок

Віталій Глагола

Дата: 11.02.2009

У 2009 році державним бюджетом України не передбачено жодної копійки на реконструкцію замків Закарпатської області. Тим часом вони продовжують руйнуватися. Замок в Ужгороді не є виключенням.

Працівники Закарпатського краєзнавчого музею б’ють на сполох -, щоб врятувати Ужгородський замок потрібно щорічно виділяти щонайменше 5 мільйонів гривень впродовж 10 років.

До цих пір найбільшою проблемою замку була башта з тріщиною більше 20 см. У 2006 році башта знаходилася в аварійному стані та могла зруйнувати близько десяти будинків, які знаходяться під замком на вулиці Фединця. Проте тоді було виділено понад 3 мільйони гривень, за які провели ремонтно-реставраційні роботи. Зараз першочерговим в реконструкції замку є ремонт фасаду та даху. На дев’яти тисячах квадратних метрів крівлі є 9 різновидів черепиці.

За рік Ужгородський замок обслуговує понад 100 тисяч туристів. Замок може приймати і більше туристів, але для цього потрібно створити необхідні умови. А якщо держава не може уберегти замок, то потрібно віддати його орендарям. Навіть Австрія, Франція і Німеччина, не можуть утримувати замки, то що ж говорити про Україну? Наприклад: графиня Шенборн здає свій замок під Віднем в оренду.

Проте, в дуже заполітизованій Україні процедура передачі в оренду історичних пам’яток часто провокує протистояння бізнесових і політичних кланів. Необхідно, щоб можновладці нарешті зрозуміли, що в умовах фінансової кризи довгострокова оренда Ужгородського замку є єдиним шансом не тільки збереження історичної споруди, але і подальшого її оновлення. А продуманий менеджмент може значно підсилити туристичні потоки і наповнити міську казну.

Тому якщо хочемо, щоб Ужгородський замок, як визначна пам’ятка історії і архітектури залишився наступним поколінням, то варто знати: хто не пам’ятає і не цінує минуле – у того немає майбутнього.

Джерело: “Музейний простір України”