2007 р. Умань: статуї із “Софіївки” стоять у приватних маєтках

Костянтин Падецький

Дата: 15.05.2007

Справжню скульптуру Венери Купальниці у “Софіївці” замінила копія. Дендропарк “Софіївка” за свою історію втратив тільки дві скульптури, і сталося це зовсім не в роки війни: німці ставились до дендропарку краще, ніж деякі сучасники…

Як розповів директор дендропарку “Софіївка” Іван Косенко, скульптури Венери Купальниці та Аполлона Бельведерського в 1950-ті роки разом з іншими було віддано на реставрацію та виготовлення копій з оргскла. Більшість статуй повернулись відреставровані зі своїми копіями. А від Венери з Аполлоном надійшли тільки копії. Тривалий час оригінали намагались повернути, проте вони зникли невідомо куди.

Через півстоліття Іван Семенович побачив в одному з університетів статую з підписом – “Аполлон Бельведерський”. Проте, як з’ясувалось, то теж була копія. На його думку, нині ці скульптурні цінності, можливо, переховуються на дачі якогось із колишніх партійців…

Джерело: “Умань”