Умань м

Парк “Софіївка”

Парк “Софіївка”

Розмір зображення: 800:517 піксел

Парк “Софіївка” 18 – 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 97].

Парк “Софіївка” з комплексом паркових споруд 18 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Парк “Софіївка” з комплексом водойм, паркових будівель, споруд, скульптур 1796 – 1852 рр. (вул.К.Маркса, 55) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Архітектор, маляр і різьбяр Войцех Яшулд (1763 – 1821 рр.) брав участь в оздобленні парку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 178].

(1)  2

ПАРК «СОФИЕВКА» С КОМПЛЕКСОМ ПАРКОВЫХ СООРУЖЕНИЙ, 1796 г. Построен по заказу магната С. Щенсного Потоцкого бельгийским инж. Л. Метцелем и…
Парк “Софіївка” 	Парк, який нині займає площу близько 150 га, створений на замовлення графа С.Щенсного (Ф.Потоцького) на честь коханої дружини,…
Статті
Статті (+)
Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com. 	Вул. Садова, ліворуч від нижньої брами Софіївки. Нині (2018 р.) – готель і ресторан…
Будинок творчості вчених (+)
Входные ворота, 1850-1852 гг. Построены архит. И. Макутиным по проекту акад. архитектуры А.И. Штакеншнейдера. Расположены перед главной аллеей на…
Вхідна брама (+)
Павильон Флоры, 1842-1844 гг. Проект разработан архит. Раппонеттом, усовершенствован акад. архитектуры А.И. Штакеншнейдером. Построен на месте…
Павільйон Флори (+)
Нижній став
Нижній став (+)
Венеціанський міст знаходиться на північний схід від павільйону Флори. Під нимпротікає річка Кам’янка – з Нижнього ставу далі на південь. По мосту…
Венеціанський міст (+)
Вигляд із заходу. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р. 	Кавказька гірка знаходиться на східному березі Нижнього ставка.
Кавказька гірка (+)
Загальний вигляд із заходу. Над скелею – скульптура Орфея, праворуч – скеля Смерті. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р. 	Бельведер знаходиться на…
Бельведер (+)
Загальний вигляд з півдня. Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com
Скеля смерті
Вона також подекуди зветься «Храмом Посейдона».
Площа зібрань (+)
Над гротом – скульптура Ерота. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р.
Західний грот
Грот Страху
Грот Страху
Грот “Локетек”
Грот “Локетек” (+)
Вид з каменем-горішком. Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com
Грот “Горішок” (+)
На західному березі Нижнього ставка. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р.
Статуя Меркурія
На північно-забідному березі Нижнього ставка. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р.
Статуя Еврипіда (+)
Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com. 	Ліворуч – скульптура Еврипіда, над терасою – обеліск «Орел» [ну, польський герб, хто не…
Тераса Муз
Обеліск
Обеліск
Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com. 	[Автор фото підписав його «Меркурій», але з огляду на іконографічний тип – це Аполон,…
Статуя Аполона Бельведерського
Опубліковано 12.10.2010 р. konstant-i-n.livejournal.com
Металевий міст
Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р.
Каскад “Три сльози”
Бюст Платона (+)
Липа Гонти – липа серцелиста віком 300 років поблизу статуї Платона. Фото Івана Парнікози, 14 червня 2011 р.
Липа Гонти (+)
Вигляд проти течії річка Кам’янки. Фото М. І. Жарких, 19 березня 2015 р.
Водоспад (+)
Критський лабіринт
Критський лабіринт (+)
Левиний грот
Левиний грот (+)
Грот Венеры, 1796-1800 гг. Построен в виде античного храма. Представляет собой глубокую нишу в теле плотины с оригинальным водопадом. Стремление…
Грот Венери (+)
Загальний вигляд [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 241]
Фазанник