Церква св. Петра і Павла (стара)

Дерев’яна церква св.Петра і Павла 18..19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Уклин Свалявський район

Церква св. Петра і Павла. Кінець XVIII або початок XIX ст.

У 1700 р. згадують священика Павла Куцкіра. У 1733 р. за священика Якова Веселовича в селі була дерев’яна церква св. Миколи з одним дзвоном. Теперішня маленька церківця – рідкісний архітектурний скарб. У кінці XIX ст. нею захоплювався відомий вчений Т. Легоцький. Подібні малі споруди колись були поширені в багатьох віддалених селах, де не було змоги збудувати велику церкву.

Донині дійшли три – в Костринській Розтоці, Тарасівці і в Уклині, але тільки уклинська не зазнала переробок, хіба що її вкрили бляхою. За художніми критеріями і за конструктивними ознаками такі церкви можна об’єднати в окрему групу, умовно кажучи, “малих” церков. Розповідають, що церкву збудовано з дерева старої церкви, а до того тут були дві церкви, які занепали чи згоріли. Тоді село було по другий бік долини, але епідемія холери спустошила його. Досі побутує приказка: “Так мало (людей), як хиж на Уклині”. Тому й церкву зробили малу.

Довгі роки церквою опікувався Михайло Юрканич. Збереглися деякі старі церковні речі, а два дзвони перенесено до нової церкви, збудованої в 1992 р.

Довідка на сайті

Довідка на сайті