Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Teratyn – par. Św. Stanisława

Teratyn, 22-510 Uchanie,

Proboszcz: ks. ks. Stanisław Błaszczuk (1968-1995-2004)

Rezydent: ks. Zygmunt Rzepecki (1927-1952-1999)

Do parafii należą miejscowości: Kułakowice II, Kułakowice III, Łuszczów, Marysin, Miedniki, Mojsławice, Odletajka, Teratyn, Teratyn Kol.

Kościół filialny: Kułakowice

Odpust: 8 V – św. Stanisława B i M oraz MB Pocieszenia (ostatnia niedziela sierpnia)

Liczba mieszkańców: 1700

Historia parafii:

Wieś, wymieniana w r. 1603 jako miasto, z kościołem parafialnym, nie istniejącym już w r. 1714; parafia rzymskokatolicka w tym czasie przeniesiona do Uchań.

W Teratynie funkcjonowała zaś parafia greckokatolicka, która należała do unickiego dekanatu hrubieszowskiego. Po kasacie unii parafia ta przestała istnieć i około r. 1875 założono parafię prawosławną, która istniała do r. 1945. Obecnie prawosławnych na tym terenie nie ma. Po II wojnie światowej świątynię oddano katolikom i powstał tutaj ośrodek duszpasterski. Parafia rzymskokatolicka ponownie erygowana została, 19 sierpnia 1948 r., przez bpa lubelskiego Stefana Wyszyńskiego. Powstała z podziału parafii uchańskiej i weszła w skład dekanatu hrubieszowskiego, od r. 1974 do uchańskiego, a od 1992 do hrubieszowskiego północnego. Budynki gospodarcze wybudowano w r. 1953, a plebania pochodziła jeszcze z r. 1932. Uposażenie parafii obejmuje 0,96 ha ziemi i 0,50 ha ogrodu. Nowa plebania z końca XX w.

Kościół obecnie istniejący, pw. św. Stanisława bm., został wybudowany przez rząd carski w latach: 1875 – 80 jako cerkiew prawosławna. W r. 1947 oddano go katolikom i w tym samym roku został poświęcony przez ks. Pawła Sokołowskiego z Uchań (cerkiew prawosławna pw. św. Mikołaja). W r. 1969 przeprowadzono remont dachu, w r. 1970 tynkowanie na zewnątrz, w r. 1972 budowa chóru, w r. 1973 malowanie (Rufin Gilner z Katowic).

Jest to kościół murowany, jednonawowy, w stylu bizantyjskim, przy kościele zakrystia, dwie duże wieże zakończone owalną kopułą. Wnętrze jest wyposażone w 3 drewniane ołtarze. Główny został wykonany z wrót carskich w r. 1948 przez miejscowych stolarzy. W ołtarzu tym jest obraz MB Pocieszenia (w. XVII lub XVIII) w srebrnej, pozłacanej sukience z w. XVIII, z kościoła w Zaturcach (diecezja łucka) oraz obraz św. Stanisława bm. (Podkowski, r. 1949). Ołtarze boczne zostały wykonane w r. 1949 przez miejscowych stolarzy. Po prawej stronie jest ołtarz z obrazem św. Teresy (Podkowski, r. 1949), a po lewej – z obrazem św. Józefa (Podkowski, r. 1949). Chór muzyczny został wybudowany w r. 1972.

Jedna z wież kościelnych służy jako dzwonnica, są w niej 2 dzwony z kościoła w Warężu (archidiecezja lwowska).

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1 Kościół filialny, pw. św. Maksymiliana M. Kolbego, w Kułakowicach III, z lat: 1987-90, wg projektu archidiec. inż. Frąckiewicza z Zamościa, styl współczesny.

Odpust: św. Maksymiliana (14 sierpnia)

2. Drewniana kapliczka przydrożna w Teratynie, na słupie, otwarta z trzech stron, daszek namiotowy. Wewnątrz rzeźba Matki Boskiej Niepokalanie Poczętej ludowa z w. XIX.

3. Kapliczka ludowa w Mojsławicach, z I poł. w. XIX, drewniana, z figurami św. Antoniego Padewskiego i św. Jana Nepomucena.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Teratynie, czynny, założony w r. 1948, w kształcie połowy trapezu o pow. 1 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami przy metalowych słupach

2. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki, nieczynny, założony w I poł. w. XIX, w kształcie prostokąta o pow. 0,42 ha, ogrodzony drutem przy metalowych słupach oraz rowem

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.15, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1948

małżeństw: od r. 1948

zmarłych: od r. 1948

Kronika parafialna: od r. 1948.

Powołania z terenu parafii: ks. Henryk Balcer (CM), ks. Jarosław Feresz, ks. Jarosław Nowak, ks. Bogusław Romankiewicz (archidiec. lubelska)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: ministranci, parafialny zespół charytatywny, zespół muzyczny dziecięcy i młodzieżowy

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Kułakowicach III, Szkoła Podstawowa w Teratynie