2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 618:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А2. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 401.

Перші згадки походять з податкових документів 1531 р. 1 У 1603 р. на місці давнішої було зведено нову дерев’яну церкву. 2 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 3 В цих же книгах в записах 1674 та 1682 рр. згадується місцевий священик Євстахій Грабовський4. Шляхтич Михайло Скотницький, власник села, нападами і грабунком старався недопустити побудову о. Євстахієм Грабовським нової церкви. 5 Наступна дерев’яна церква була збудована у 1843 р. коштом дідича Тадея Туркула. 6 З 1875 р. православна. У 1880-1883 рр. на її місці коштом уряду зведено мурований храм в неоросійському стилі. 7 Зачинена після першої світової війни. Православна парафія відновлена під час німецької окупації. 8 Після виселення українців під час акції “Вісла” церква перетворена на костел св. Станіслава Єпископа. 9 У 1969-1970 рр. здійснено ремонт споруди. 10

Розташована в центрі села на невисокому пагорбі, неподалік від дороги. Нагадує церкви в Телятині, Бабичах і Бончі. Мурована споруда в стилі російських церков XVII-XVIII ст. Незначно ширшу її наву вінчає вузький світловий восьмибічний барабан, завершений цибулястою банею. Над прямокутним бабинцем здіймається два яруси (верхній – восьмибічний) вежі-дзвіниці, увінчаної аналогічною банею з маківкою на сліпому ліхтарі. Гранчастий в плані вівтар вкритий п’ятисхилим дахом. По боках його розташовані прямокутні ризниці. Стіни церкви тиньковані. В зовнішньому оздобленні щедро використані елементи російської архітектури – портали, обрамування вікон, закомари і кокошники та інші.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 164.

2. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988.

4. Там само. – С. 341.

5. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

7. ХВЕВ, 1883. № 14. – C. 250.

8. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

9. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 54.

10. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 96.