2007 р. Хто буде жити у Свірзькому замку?

Сюзанна Бобкова

Дата: 26.11.2007

Кабмін на своєму останньому засіданні, під фінал каденції, дозволив передати в концесію (у користування. – Авт.) два замки та палац у Львівській області.

Нових власників отримають замок XV століття у Свіржі Перемишлянського району, замок XVI-XVII століть у Старому Селі Пустомитівського району, а також палац XIX століття у Тартакові Сокальського району. Про це кореспонденту “ВЗ” розповів директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

За його словами, найбільшу цінність має Свірзький замок, боротьба за його приватизацію почалась давно. Він на 80 відсотків відреставрований і має 22 гектари рекреаційної зони. Кому його хочуть віддати у концесію на 50 років – тримають у таємниці. Інші два об’єкти – в аварійному стані. Їх передають у концесію для галочки. Тартаків – гарний палац, але він згорів п’ятнадцять років тому. Старе Село – це великий замок, у якому одні мури, його ніхто не хоче брати.

Директор Львівської галереї мистецтв вважає, що замки мусять бути у власності держави, їх не можна віддавати у приватні руки. “Свірзький замок – XVI століття, єдиний замок на Львівщині. Ним займається Спілка архітекторів України двадцять років, – каже Борис Возницький. – Архітектори вже зробили більше половини реставраційних робіт. А тепер його хочуть забрати. Прийде якийсь бізнесмен і буде там жити п’ятдесят років. І нікого туди не впустить”.

Відомо, що діє мораторій Президента України Віктора Ющенка про заборону передавати будь-які пам’ятки архітектури у приватну власність. Борис Возницький говорить, що це рішення пролобіював губернатор Львівщини Петро Олійник. За його словами, начальник обласного управління охорони архітектурної спадщини Василь Івановський двічі їздив до Києва з приводу цього питання.

Коментар для «ВЗ»

Микола Габрель, голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України:

– Наша спільна позиція з Національною спілкою архітекторів України та Львівською галереєю мистецтв – створити у Свірзькому замку мистецько-культурний центр усіх творчих спілок України. Звісно, такій організації, як ми, важко “тягатися” з Кабміном. За цим стоять чиїсь інтереси. А Свірзьким замком поставлять керувати підставну особу або якусь фірмочку. Ми обов’язково звернемося до Президента України Віктора Ющенка, адже закон про концесію – хитра пастка.

Джерело: “Високий Замок”