Церква Різдва богородиці

Фото 27 квітня 2008 р. з сайту

Свалява Свалявський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1778. (УПЦ)

Вперше Сваляву згадують у латинському тексті 1263 р. У 1692 р. ішлося про давню церковну ділянку.

У 1733 р. за священика Федора Ців’янковича в Сваляві була дерев’яна церква під солом’яною стріхою з двома дзвонами. Філії були в селах Бистрий і Драчини.

У 1737 р. розпочалося будівництво кам’яної церкви, яку закінчили за священика Олексія Манайла в 1778. Уже в 1749 р. було видно, що церква буде малою і тоді зібрали 2800 форинтів на розширення ще не добудованої церкви. Інтер’єр було розмальовано в 1908 р. стараннями о. А. Дудинського. Помальовану церкву благословив окружний намісник о. Коломан Жаткович.

Мурована греко-католицька церква тепер належить православній громаді, а православна церква перейшла до греко-католиків у 1990 p., після легалізації конфесії. 6 вересня 1992 р. помічний єпископ Й. Головач освятив камінь під будівництво нової греко-католицької церкви на 1500 осіб.

У 1996 православна громада почала перебудову старої базилічної церкви Різдва, чим повністю змінено вигляд давньої церкви.

Хрест справа від головного входу поставили в 1903 р. брати Іван, Василь і Михайло Туряниці, хрест зліва від входу було встановлено в 1917 р.

Більше фотографій: