1975 р. Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

X-XI ст.

Львівська обл., Мостиський район, м. Судова Вишня, урочище “Замчисько”.

Загальний опис:

Городище розташоване на західних околицях м. Судова Вишня. Територія городища й околиць обмежена з півночі р. Вишня, а з заходу і сходу безіменними потоками, що течуть у глибоких ярах. Центральне місце на цій території займає урочище “Замчисько”. На південній частині урочища, яка має форму зрізаного конуса, розташований дитинець. Розміри дитинця по діаметру в напрямку схід-захід – 80 м, в напрямку південь-північ – 70 м. Із заходу, півночі і сходу збереглися залишки валу висотою від 2 до 6 м. З півдня дитинець ровом (ширина 4-5 м) відокремлювався від північної частини урочища. Звідси на південний схід (ур. “Вали”) простягався міський вал.

Виявлена вся площа дитинця, значні ділянки посаду (всього 5659 кв.м). Розкопаний вал навкруги дитинця.

Товщина культурного шару на дитинці від 0,3 до 1,2 м. Культурний шар на посаді залягає на глибині 0,2-0,3 м і має 0,3 м товщини.

Виявлено залишки напівземлянкових та наземних житлових і господарських споруд. На дитинці відкриті печі-кам’янки, а на посаді – глинобитні печі. У східній частині дитинця виявлено криницю (діаметр – 4 м.).

Вал дитинця побудований на городнях. У деяких місцях валу виявлені залишки башт. У південно-західній частині збереглися ворота у вигляді стовпів, розташованих у два ряди. В прольоті залягало значне скупчення спалених балок, які є залишками надвратної башти.

На дитинці знайдено жіноче поховання із слідами курганного насипу. Виявлено речовий матеріал часів Київської Русі.

Городище Судова Вишня I – одне з двох городищ, які залишились від давньоруського літописного міста Вишні. Літописна Вишня була розташована на давньому стратегічному шляху південно-західної Русі між двома стольними містами Галицької землі – Звенигородом і Перемишлем. Місто відігравало неабияку роль у політичних подіях того часу.

Територія городища заселена в X ст., можливо, раніше. На початку XI ст. тут побудовано феодальний замок і укріплення. На протязі XI ст. замок 1-2 рази зруйновано, а під кінець XI – на початку XII ст. місто на цій території перестало існувати.

У 1957-1962 рр. городище досліджувалося експедицією відділу археології Інституту суспільних наук АН УРСР під керівництвом О.О. Ратича.

Матеріали розкопок зберігаються у фондах Інституту суспільних наук АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Львівської обласної Ради депутатів трудящих № 183 від 5 травня 1972 р.

Охоронний №: 539 (660).

Основна бібліографія, архівні дані:

Ратич О.О. Результати досліджень древньоруського городища Замчиська в м. Судова Вишня Львівської області в 1957-1959 рр.

Ратич О.О. Древнерусские городища в Судовой Вишне. – Тези докладів радянської делегації на I Міжнародному конгресі слов’янської археології в Варшаві.-М., 1965.-С. 49-52.

1. Генплан розташування городища.

Ратич О.О. Результати дослідження древньоруського городища Замчиська в м.Судова Вишня Львівсьої області в 1957 – 1959 рр. – Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині, 1962 р., т. 4, с. 106 – 119.

Ратич О.О. До питання про соціально-економічний характер літописної Вишні. – “Матеріали 3-ї Подільської історико-краєзнавчої конференції”, Льв., 1970 р., с. 137 – 138.

Ратич О.О. Багате поховання рубежу 10 – 11 ст. у Судовій Вишні. – Середні віки на Україні, 1971 р., т. 1, с. 162 – 168.