Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

м. Судова Вишня.

Мостиський.

Церква Пресв. Трійці. 1910.

У 1470-х pp. в містечку вже існувала церква. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха церква, завершена низьким світловим восьмериком, вкритим наметом з ліхтарем і маківкою на високому четверику надопасання нави, була збудована у 1637 p., як свідчив напис над вхідними дверима з внутрішньої сторони: «Р. БО АХЛЗ со//з//д//ан//би//сть хра//м//сеи». Стіни її вкривав стінопис. У 1890 р. громада замовила у Василя Нагірного план нової мурованої п’ятиверхої церкви, подібної до великомостенської чи яворівської. Але через брак коштів, у 1910 р. спорудили трохи меншу, теж муровану, хрещату в плані одноверху будівлю за проектом цього ж архітекта, а стару продали, ймовірно, в село Шешоровичі. Нова церква довший час стояла неурядженою. Щойно коло 1935 р. встановлено і позолочено новий іконостас та престіл (золотар Микола Павлик з Жовкви). Ікони малював Антон Манастирський. По війні не була зачиненою. Є відомосі про існування в XVIII ст. в містечку жіночого монастиря.

Національний музей у Львові, фонд графіки.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 726 Колекція карт і планів, опис 1, справа № 1281.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

«Нова Зоря». – Львів, 1935, № 62.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 663 – 664.