Є.В.Тиманович

План башти Астагвера. Обміри М.Александрової (Говденко) та Р.Бикової. Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., альбом, с. 59.

Башта Астагвера (Портова) розташована в балці між двома горами й пристосована до кругової оборони. Башта – квадратна в плані (7,4:7,4 м), триповерхова. З усіх боків збереглися щілинні та прямокутні бійниці. Перший ярус – глухий. Вхід був з муру через двері в східній стіні башти. В її стіни вмонтовано численні плити з вирізьбленими хрестами. На східному фасаді – дошка з написом латиницею: “1386 року, у вісімнадцятий день травня. Цю будівлю споруджено в період правління зразкового мужа Фредеріко Астагвера, високоповажного консула та командира Солдайї”.

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 71.